2024.07.14, Vasárnap

Rendvédelemért Emlékérmet kapott Vincze Sándor a rétsági örsparancsnok

2016.04.07. 13:20

Április hatodikán tartotta közgyűlését a Magyar Rendvédelmi Kar. A rendezvényt megelőző ünnepségen adták át a 2013-ban alapított Rendvédelemért Emlékérmeket.

Április hatodikán tartotta közgyűlését a Magyar Rendvédelmi Kar. A rendezvényt megelőző ünnepségen adták át a 2013-ban alapított Rendvédelemért Emlékérmeket, az elismerésben a katasztrófavédelmi tagozat jelölése alapján tizennégy kolléga részesült, köztük a rétsági Vincze Sándor c. tű. alezredes, a rétsági katasztrófavédelmi őrs őrsparancsnoka.

A rendezvényen a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató-helyettes képviselte. A megjelenteket Dobson Tibor tű. dandártábornok, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke köszöntötte. Mint a testület vezetője fogalmazott, immár harmadik alkalommal mondanak köszönetet az emlékéremmel a közösségért végzett munkáért. Dobson Tibor emlékeztetett arra, a napi szolgálat, munka mellett kevés ideje marad az embereknek a családra, a pihenésre, a szórakozásra, akik most elismerésben részesülnek, ebből a kevés időből is szántak arra, hogy a közösséget szolgálják, tegyenek valamit a többiek munkakörülményeinek javítása érdekében.

A kar elnöke után Pintér Sándor belügyminiszter nevében Kontrát Károly miniszterhelyettes köszöntötte az ünnepség résztvevőit. Az államtitkár köszönetet mondott a Magyar Rendvédelmi Karnak a tárcával való együttműködésért, amelyet partnerségen alapulónak és konstruktívnak nevezett. Beszédében Kontrát Károly úgy fogalmazott, 2015 rendkívüli év volt Magyarország, a Belügyminisztérium, a rendvédelmi szervek, és a Magyar Rendvédelmi Kar életében egyaránt. Mint mondta, az országnak nagy kihívást jelentett a migrációs helyzet, nagy veszélyt kellett elhárítani, ugyanakkor komoly esélyt is kapott a rendvédelem személyi állománya, hogy bizonyítsa, képes helytállni. A miniszterhelyettes ezen a ponton köszönetet mondott a déli határ védelmében helytálló kollégáknak, akik mint mondta, mindenkinek megmutatták, felkészültek a rendkívüli helyzetek kezelésére. Emellett, tette hozzá Kontrát Károly, helytállásuknak köszönhetően megnőtt a bizalom a rendvédelem állománya iránt. A tavalyi esztendő más szempontból is rendkívüli volt, folytatta az államtitkár, hiszen a második félévtől bevezették a rendvédelmi életpályamodellt. Ennek egyik eleme mostanában válik kézzelfoghatóvá, emlékeztetett, hiszen a teljesítményjuttatás hamarosan megérkezik a hivatásos kollégákhoz. Erre nyolcmilliárdos forrás áll rendelkezésre a költségvetésben, mondta Kontrát Károly. Ezzel egyidőben zajlik a másik két pillér, vagyis a lakhatási támogatás és a közszolgálati megtakarítási célú biztosítási rendszer kidolgozása.

A miniszterhelyettes beszédét követően az ünnepség résztvevői meghallgatták a Duna Művészegyüttes Szimfonikus Zenekar kvartettjének műsorát, majd Dobson Tibor, a Magyar Rendvédelmi Kar elnöke – az adott tagozat vezetőjével közösen – átadta a Rendvédelemért Emlékérmeket. A katasztrófavédelmi tagozat jelölése alapján tizennégyen részesültek az elismerésben - köztük Vincze Sándor c. tű. alezredes, a rétsági katasztrófavédelmi őrs őrsparancsnoka. Posztumusz elismerésben részesítették Németh Tamás tű. ezredest, a kitüntetést özvegye, Némethné Venczel Ildikó vette át a kar elnökétől.

A Rendvédelemért Emlékérmet 2013-ban alapította a Magyar Rendvédelmi Kar azzal a céllal, hogy „elismerje a díjazottak magyar rendvédelem területén, a rendvédelem személyi állománya szociális, szolgálati, munka- és életkörülményeinek javítása érdekében kifejtett, valamint a rendvédelem személyi állománya körében végzett közösségfejlesztő munkáját”. A Szabó Géza ötvösmester által tervezett érmet a kar közgyűlése 2014 óta ítéli oda.

Forrás: BM OKF

 

Galéria

Helyi hírektűzoltóságRétságrendvédelemEmlékérem