2024.06.15, Szombat

OVF: nem várható a 2013-as dunai árvízhez hasonló helyzet

2016.06.04. 14:19

Az elmúlt napok és a következő néhány nap várható időjárása "igen jelentősen" különbözik a 2013-as dunai árvizet kiváltó körülményektől, ezért ha beválnak az előrejelzések, nem várható az akkori árvízhez hasonló helyzet kialakulása - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.

A nagymértékű németországi esőzések és az áldozatokat is követelő pusztító árvíz ellenére nem várható, hogy a 2013-as árvízhez hasonló legyen a napokban Magyarországon. Az elmúlt napok és a következő néhány nap várható időjárása "igen jelentősen" különbözik az akkori dunai árvizet kiváltó körülményektől - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken.

Felidézték: a 2013. május 30. és június 3. közötti négy napon a Duna bajor és osztrák területein területi átlagban is igen nagy mennyiségű csapadék hullott. A Felső-Duna, az Inn és a Traun-Enns vízgyűjtőin területi átlagban 100 millimétert meghaladó mennyiségű csapadék hullott. Június 3. után fokozatosan csökkent a csapadék: az említett vízgyűjtő területeken június 8-áig már nem volt számottevő eső. Június 9-12. között aztán ismét jelentős, de az árhullámot okozónál jelentősen kevesebb csapadék hullott.
Az OVF kiemelte: most sokkal kevesebb csapadék esett az említett vízgyűjtőn, mint 2013-ban. Passaunál például szerda este a három évvel ezelőttinél mintegy 5 méterrel alacsonyabb vízállással tetőzött a Duna.

A magyar szakaszon már megkezdődött a tetőzés. A folyó Nagybajcsnál csütörtök este 9 órakor 483 centiméteres vízállással, kevéssel az első fok szintje felett tetőzött. A tetőzés szombaton várható 470 centiméter körüli vízállással Budapestnél, ahol a dunai alsó rakpart 645 centiméternél van; a legfrissebb előrejelzések szerint nem várható az árvízvédelmi készültségi szint meghaladása.

A németek még mindig nem lélegezhetnek fel, továbbra is esőzések várhatók, bár özönvízszerű esőkre nem kell számítani. A következő négy napban nagyjából fele annyi eső fog esni a Duna vízgyűjtő területeire, mint az előző négyben.

mti

Galéria

AktuálisárvízkészültségDuna