2024.04.28, Vasárnap
Új közlekedési tarifarendszer lép életbe márciustól
Fotó: MÁV

Új közlekedési tarifarendszer lép életbe márciustól

MTI

2024.01.09. 17:02

Az ország- és vármegyebérlet marad, kedvezményes napi jegyeket vezetnek be.

Hirdetés

Március elsejétől a vármegye- és az országbérleten kívül, megszüntetnek minden más eddig használt bérletet. Új, kedvezményes napi jegyeket vezetnek be, amelyek korlátlanul használhatók a MÁV és a Volán összes járatán.  

Egységesítik a bérletrendszert, és új napi kedvezményes jegyet is bevezetnek tavasztól. A vármegye24 napijegyet 999 forintért, a Magyarország24 napijegyet 4999 forintért válthatják meg, ezek korlátlanul felhasználhatóak lesznek a MÁV és a Volán összes járatán. A közlekedési tarifarendszer változásait Lázár János építési és közlekedési miniszter ismertette. 

A tárcavezető bejelentette, hogy az eddigi hatvanöt féle kedvezményből 22 marad meg, valamennyi 50 százalékos kedvezményre jogosít. Kiterjesztik a 65 év felettiek ingyenes utazási kedvezményét a 14 év alattiakra is. Azok a 14-25 év közöttiek, akik nem vesznek bérletet, 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak csakúgy, mint a közszolgálatban - oktatásban, egészségügyben - dolgozók, amennyiben regisztrálnak a kedvezmény igénybevételére.

A miniszter elmondta, hogy a 65 éves életkort be nem töltött nyugdíjasok is kedvezményesen vásárolhatnak vármegye-, illetve országbérletet, az eddig 90 százalékos kedvezménnyel utazóknak - fogyatékosok, tartós betegek és a nagycsaládosok - szintén ingyenes lesz a közlekedés a MÁV és a Volán járatain az országban.

 
Lázár János kitért arra is, hogy új ajánlatot tettek a fővárosnak, terveik szerint a Budapest bérlettel lehet majd utazni a Volán- és MÁV-járatokon, amennyiben a vármegye- és az országbérleteket az összes BKK-járaton elfogadják. 

Forrás: MTI