2024.05.29, Szerda
Április 3-tól számos viszonylaton igazodik még jobban az igényekhez a vasúti és a buszközlekedés
Illusztráció: unsplash.com

Április 3-tól számos viszonylaton igazodik még jobban az igényekhez a vasúti és a buszközlekedés

mávcsoport.hu

2022.03.30. 16:07

A 2021 decemberétől érvényes menetrend számos fejlesztést, az utasok számára kedvező változást hozott a MÁV és a Volánbusz hálózatán. Április 3-tól, a szokásos évi első menetrendmódosítással további újításokat, új járatokat, jobb csatlakozásokat, finomhangolásokat vezet be a MÁV-Volán-csoport. Ezzel az autózás helyett zöld, környezetbarát közösségi közlekedést kínál.

Az újdonságok között szerepel, hogy a könnyebb megjegyezhetőség miatt a Budapest–Győr–Szombathely közötti InterCity vonatok Savaria, a Budapest–Szerencs–Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Budapest között közlekedő InterCity vonatok Tokaj és a Budapest–Nyíregyháza–Záhony közötti InterCity vonat pedig egységesen Nyírség InterCity neveken közlekednek áprilistól - olvasható a MÁV oldalán.

A decemberi menetrendváltáskor a MÁV és a Volánbusz az integrációja révén összehangolta, javította a vasúti és buszos csatlakozásokat, melyek a közösségi közlekedési rendszer versenyképességét szolgálják. A szokásos év közbeni menetrendmódosítástól a korábbinál még jobb, gyorsabb és magasabb színvonalú szolgáltatással az autós közlekedésnél is kényelmesebb eljutást biztosít a közlekedési társaság számos viszonylaton.

Az április 3-tól hatályos fejlesztések eredményeképpen – a lakossági igényeket figyelembe véve – az esztergomi vonalon munkanapokon a reggeli időszakban Budapest felé, illetve a délutáni, esti időszakban Esztergom felé közlekedő G72-es vonatok Piliscséven, egyes Z72-es vonatok Magdolnavölgy megállóhelyen is megállnak. Több közülük emeletes KISS motorvonat. Esztergom és Almásfüzitő között tavaly decemberben megtöbbszörözte a vonatok számát a vasúttársaság. Április 3-tól három pár járat fél órával később közlekedik, így jobban alkalmazkodik a menetrend a munkába, iskolába járási, illetve a hazautazási szokásokhoz.

Hétvégén és ünnepnapokon, a Déli pályaudvarról 1:40-kor és 2:40-kor induló járatokkal késő éjszaka is el lehet jutni Székesfehérvárra. Szintén elővárosi fejlesztésként új S80-as személyvonat indul este 20:05-kor Budapestről Gödöllőre.

Győrből Hegyeshalomba 18:21-kor indul új járat munkanapokon a délutáni csúcsidő meghosszabbításaként. A Keleti pályaudvarról 17:01-kor induló emeletes KISS motorvonatból álló, G10-es gyorsított vonat Győrből 18:46-kor tovább közlekedik Hegyeshalomba. Nyíregyháza és Debrecen környékén több új elővárosi vonat fog járni munkanapokon a reggeli időszakban: Záhonyból 6:19-kor indul személyvonat Nyíregyházára, míg Nyíregyházáról Debrecenbe 7:10-kor, ez utóbbi az iskolakezdéshez igazodva 7:53-kor érkezik a hajdúsági megyeszékhelyre. A reggelenként Püspökladányból – Debrecenen és Miskolcon át – Budapestre közlekedő Tokaj InterCity Szolnokról fog indulni 5:01-kor, Szolnok és Debrecen között személyvonatként felármentesen igénybe vehető. Tiszakécskéről 4:57-kor is indul vonat Kecskemétre.

A hétvégi fővárosi gyors kapcsolat megteremtése érdekében, vasárnapi közlekedési rend szerint új közvetlen vonat közlekedik Kazincbarcika és Budapest között 16:35-ös indulással. Miskolcon a Tiszai pályaudvar helyett Miskolc-Gömöri állomáson áll meg, ezenkívül Sajószentpéteren, Sajóecsegen és Nyékládházán fog utasokat felvenni.

Bővül a Göcsej InterCity vonatok száma is; Budapestről vasárnap kivételével mindennap már a kora reggeli órákban, 4:45-kor indul IC Zalaegerszegre Székesfehérvár és Veszprém érintésével. A zalai megyeszékhelyre 8:08-kor érkezik meg. Az eddig csak vasárnapokon közlekedő, Zalaegerszegről 19:51-kor induló Göcsej InterCity vonat munkanapokon is közlekedik. A növekvő turistaforgalom jobb kiszolgálása, és a csömödéri kisvasút elérhetőségének javítása érdekében Zalaegerszeg és Lenti között november 1-jéig minden nap, a délelőtti órákban új vonatpár közlekedik, Zalaegerszegen csatlakozva a Budapest felől 10:08-kor érkező Göcsej InterCity-hez.

A decemberi menetrendváltástól a korábbinál jóval több vonattal kiszolgált Dombóvár–Komló vonalon még egy új vonat közlekedik a reggeli órákban Sásd és Komló között.

A március 12-től újraindított és megnövelt kerékpárkapacitással közlekedő Tisza-tó expresszvonatok meghosszabbított útvonalon, Tiszafüred helyett Balmazújvárosig közlekednek a Hortobágy jobb kiszolgálásának érdekében.

Bővül az egységesített elnevezésű InterCity-k köre

Az elmúlt évben több InterCity-járat nevét egységesítette a MÁV-START a könnyebb megjegyezhetőség érdekében. Az IC-csoportnevek közé sorolhatók a Békéscsabára közlekedő Békés, a Kassára közlekedő Hernád és a Sátoraljaújhelyre közlekedő Zemplén, a Veszprémen át Szombathelyre járó Bakony és a Zalaegerszegre menő Göcsej InterCity-k. A névegységesítési folyamat részeként április 3-tól a Keleti pályaudvar–Győr–Szombathely(–Szentgotthárd) közötti InterCity-k Savaria IC néven fognak járni. A Keleti és a Nyugati pályaudvar között mindkét irányban Miskolcon, Szerencsen, Nyíregyházán, Debrecenen és Szolnokon keresztül közlekedő úgynevezett kör InterCity-k egységesen a Tokaj IC nevet veszik fel. A Budapest–Nyíregyháza, illetve Záhony közötti InterCity-k pedig Nyírség IC néven találhatók meg a menetrendben.

Feltételes megállások

Tavaly májustól a Gyékényes–Pécs vasútvonal nyolc, valamint a Nagykanizsa–Zalaszentiván vonalszakasz pötrétei megállóhelyén, szeptembertől a Kaposvár–Fonyód, a Sárbogárd–Bátaszék és a Bátaszék–Baja–Kiskunhalas, a Szentlőrinc–Sellye, a Pécs–Villány–Magyarbóly és a Villány–Mohács vonal kijelölt megállóhelyei előtt előre jelezni kell a leszállási szándékot.

Április 3-tól bővül a feltételes megállók számra, és az utasoknak előre jelezniük kell leszállási szándékukat a Székesfehérvár–Tapolca vonal Székesfehérvár-Repülőtér, Füle, Balatonfőkajár felső; a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár vonal Seregélyes és Seregélyes-Szőlőhegy; a Székesfehérvár–Sárbogárd vonal Belsőbáránd megállóhelyén, Péterhida-Komlósdon, a Pécs és Szombathely között közlekedő Pannónia InterRégió esetében, továbbá a tram-train járatok szegedi és hódmezővásárhelyi megállóhelyeinek többségén. A személyszállító vonatok csak abban az esetben állnak meg a feltételes megállóhelyeken, ha van felszálló utas, vagy a leszállási szándékot időben jelezték az ajtó melletti leszállásjelző gomb megnyomásával.

Az utasforgalmi szempontból szükségtelen megállások kiiktatásával pontosabbak lesznek a vonatok és üzemanyagot takarít meg a vasúttársaság. Ez olyan megállóhelyeket érint, amelyeknél jellemzően egyes időszakokban nincs fel- vagy leszálló utas.

Változások a Volánbusz menetrendjében

Az április 3-tól életbe lépő új Volánbusz-menetrendből érdemes kiemelni, hogy Szombathely és Kőszeg között új menetrend szerint közlekednek az autóbuszok. A változás legfontosabb eleme, hogy a két város között az autóbuszok a vonatokkal összehangolt menetrend szerint indulnak, munkanapokon a reggeli és a délutáni időszakban jellemzően már 20 percenként. A módosítás további előnye, hogy az autóbuszok Kőszeg vasútállomáson a település belvárosa felől óránként néhány perces csatlakozást biztosítanak a GYSEV Szombathely–Kőszeg vonalán közlekedő vonatokra, ezáltal Kőszeg és a megyeszékhely közötti utazási lehetőség autóbusszal és vonattal egyaránt lényegesen kedvezőbbé válik. További részleteket a Volánbusz oldalán olvashat.

Az új Volánbusz-menetrend kisebb korrekcióit megyei bontásban itt tekinthetik meg az utasok.

Április 3-tól változik a H8-as és a H9-es HÉV menetrendje

A módosítás a hétköznap hajnali és reggeli időszakot érinti, egyes járatok indulási időpontjai változnak. Az első vonat az Örs vezér tere felé Cinkota helyett Kerepestől, 3:56-kor indul. Aznaptól a vasúti fejlesztésnek köszönhetően már minden vonat minden állomáson megáll. A menetrend a bkk.hu/menetrendek weboldalon és a BudapestGO utazástervezőben érhető el.

A MÁV honlapján a menetrendek menüpont 2021-2022. évi közforgalmú menetrendek almenüjében érhető el a módosítás.

A honlapján letölthető menetrendben már közzétette a vasúttársaság az elő-, az utószezon és a nyári balatoni főszezon fejlesztéseit is. Ezen újdonságokról időben részletes tájékoztatást ad a MÁV-Volán-csoport.

Országos hírekközlekedésMÁVmenetrendtömegközlekedésVolánbusz