2024.04.18, Csütörtök
Maruzsa: a következő négy évben 615 ezer notebookot kapnak a tanárok és a diákok
Illusztráció: unsplash.com

Maruzsa: a következő négy évben 615 ezer notebookot kapnak a tanárok és a diákok

MTI

2022.02.16. 13:00

A kormány a következő négy évben összesen 615 ezer notebookot vásárol a tanárok, valamint a 5-12. évfolyamon tanuló diákok számára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára szerdán Nyíregyházán.

Hirdetés

Maruzsa Zoltán a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón elmondta, már kedden elkezdődött a 9. évfolyamos diákoknak szánt, mintegy 120 ezer notebook kiszállítása a köznevelési intézményekbe.

Az államtitkár hozzátette, a teljes mennyiségből 55 ezer notebookot a pedagógusok és a tanárok, több mint 560 ezer informatikai eszközt pedig a 5-12. évfolyamon tanuló diákok kapnak majd meg, ezek biztosítják számukra a digitális tartalmakhoz történő hozzáférés lehetőségét.

Emlékeztetett, a kormány 2016-ban fogadta el a digitális oktatási stratégiát, ami akkor az iskolai wifi-telepítéseket és sávszálesség-bővítést segítette elő, de az eszközbeszerzés terén is számos intézkedést tartalmazott. Az előző években 27 milliárd forintot fordított a kabinet arra, hogy minden állami intézményben elérhető legyen a szélessávú internet- és wifiszolgáltatás, 2018-ban és 2019-ben pedig uniós forrásból vásároltak mintegy 100 ezer informatikai eszközt.

Ez nagyon nagy segítség volt a pandémia alatt a tantermen kívüli digitális oktatás elindításában, így Magyarországon a járvány ellenére sem kellett egyetlen napra sem leállítani az oktatást - fogalmazott Maruzsa Zoltán, hozzátéve, az oktatás digitalizációja terén tett komoly előrelépés lesz az iskolákban az évek során megérkező 615 ezer eszköz.

Ismertetése szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe a következő másfél hónapban több mint 3000 tanulói, 2100 pedagógusi és 500, tantermi használatra szánt digitális eszköz érkezik.

Ezen belül a Kölcsey Ferenc Gimnázium 150 eszközt kapott; az állami tulajdonban maradó, a tanulók által használatba kapott notebookokat szerda délután, rendhagyó szülői értekezleten veszik majd át a 9. évfolyamos diákok szülei.

Az államtitkár megjegyezte, a nyíregyházi iskolák a következő napokban 2377 notebookot vehetnek majd át.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a nyíregyházi gimnáziumba szerdán megérkezett eszközök óriási előrelépést és segítséget jelentenek a diákok digitális készségeinek fejlesztésében.

Országos hírekdigitális fejlesztésdigitális oktatás