2024.03.28, Csütörtök
Már oltják az 5-11 éveseket, kifejezetten gyermekeknek készült Pfizer vakcinával
MTI/Krizsán Csaba

Már oltják az 5-11 éveseket, kifejezetten gyermekeknek készült Pfizer vakcinával

MTI

2021.12.15. 17:28

Egyelőre 138 ezer adag vakcina érkezett a részükre, aminek első körben a felét tervezik beadni, de várhatóan hetente jön az utánpótlás.

Hirdetés

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar oltási folyamat: megkezdődött az 5-11 év közötti korosztály oltása - jelentette be a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Országos Oltási Munkacsoport vezetője.

György István a Debreceni Egyetem gyermekklinikáján kialakított oltópontok előtt tartott sajtótájékoztatót, ahol elmondta:

a kedden megérkezett első gyerekeknek szánt vakcinaszállítmány összesen 138 ezer adag oltóanyag, amelyből az első körben 69 ezer adagot adnak be az ország 77 kórházában kialakított oltóponton, illetve a gyermekháziorvosi és a vegyes praxisú rendelőkben. Ezek a Pfizer oltóanyagai, csak kisebb hatóanyag-mennyiséget tartalmaznak, mint a felnőtteknek készült vakcinák.

Eddig országosan 38 ezren regisztráltak és 16 ezren foglaltak időpontot gyermekeiknek az oltás felvételére.  A kórházakban előzetes regisztráció és időpontfoglalás is szükséges, mert az oltóanyag nem áll korlátlanul rendelkezésre, és az a cél, hogy a regisztráltak és időponttal rendelkezők mielőbb megkapják az oltást.

A vakcinák folyamatosan, valószínűleg hetente érkeznek. Egy ampullában tíz adag oltóanyag van, amelyet öt-hat órán belül fel kell használni, ennek megfelelően szervezik a részvételt. Az ampullákat egyébként tíz hétig lehet hűtőszekrényben tárolni.

A háziorvosoknál előre egyeztetett időpontban juthatnak hozzá a vakcinákhoz a gyerekek, míg a regisztrációs folyamat néhány napig eltarthat a validációs folyamat miatt.

György István azt mondta, fontos, hogy minél több gyereket beoltsanak, mert bár ők viszonylag enyhébb tünetekkel vagy tünetek nélkül vészelik át a fertőzést, a fertőzőképesség ebben a korosztályban is megvan.

Országos hírekvédőoltásgyermekOrszágos Oltási Munkacsoport