2024.02.29, Csütörtök
Kiállításon mutatkozik be a 25 éves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület
Illusztráció, pixabay.com

Kiállításon mutatkozik be a 25 éves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület

MTI

2021.11.05. 13:34

A Csoóri Sándor Program pályázatainak és a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően szakköröket is tudnak indítani kistelepüléseken, ahol visszatanítják a tájegységre jellemző hímzést, szövést, gyöngyfűzést, csuhétárgykészítést.

Hirdetés

Tagjainak válogatott munkáit mutatja be a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület megalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállításán, amely szombaton nyílik Szekszárdon.

A Babits Mihály Kulturális Központban november 13-ig látható tárlaton mintegy száz zsűrizett alkotást állítanak ki, többek között sióagárdi, sárközi hímzéseket, gyöngyfűzést, madocsai, sióagárdi népviseletet, sárközi fejdíszeket, bőrtárgyakat, bukovinai székely szőtteseket - mondta Komjáthiné Horváth Ágnes, az egyesület elnöke.

A közönség láthatja mások mellett Rács Róbert fazekas népi kerámiáit, Nepp Dénes szíjgyártó, Könyvné Szabó Éva bőrműves, Say Istvánné csuhé- és gyékényfonó, valamint Kiss Mária kosárfonó alkotásait

- tette hozzá.

Az elnök - aki szövő népi iparművész -, elmondta, hogy az egyesületet 1996-ban 35-en alapították, jelenleg 105-en tagjai, felük népi iparművész, és többen a népművészet mesterei, ifjú mesterei. A szervezet Tolna megye 40 településén van jelen, és minden Tolna megyei tájegységet képvisel; a Tolna megyei mesterek a nemezkészítés és a tojásírás kivételével a népművészet minden szakágát művelik.

Komjáthiné Horváth Ágnes megjegyezte, a vászonszövés, amelynek Bogyiszlón és a Sárközben nagy kultúrája volt, jelenleg kihalófélben van Tolna megyében, csökkent a fafaragók száma, és alig van néhány fazekas, aki komoly munkával jelentkezik. A legnagyobb feladatuk az ifjúságnak átadni azt a tudást, amely az egyesület tagjainak birtokában van - fogalmazott.

Azt is elmondta, hogy a Csoóri Sándor Program pályázatainak és a Hagyományok Háza hálózatának köszönhetően szakköröket tudnak indítani kistelepüléseken, ahol visszatanítják a tájegységre jellemző hímzést, szövést, gyöngyfűzést, csuhétárgykészítést.

KultúrakiállításTolna Megyei Népművészeti Egyesületnépművészetképzőművészeti kiállítás