2024.04.19, Péntek

Ozorán várséták lesznek a hétvégén a Pipó-kastélyban

forsterkozpont.hu, ozora.hu

2016.07.22. 14:39

Szombaton a tárlatvezetéseket követően a szekszárdi Heimann pincészet borait kóstolhatják meg az érdeklődők.

Hirdetés

Reneszánsz gasztronómiai élmények várják a BORkulTÚRÁra szomjazó utazót július ezen hétvégéjén a Forster Központ várkastélyában Ozorán.

A Pipó-várkastély udvarán reneszánsz ruhába öltözött asszonyok régi korok konyháját elevenítik fel.

Aki a korabeli konyhai eszközökre, ételekre, eljárásokra és receptekre kíváncsi, az július 23-án szombaton, 11.00-16.00 óra között látogasson el az ozorai várkastélyba.

Annak is érdemes útra kelnie, aki a várkastély hatszáz éves falai között gasztronómiai tárlatvezetésen és borkóstoláson venne részt.

Ozorán, július 23-24-én, szombat-vasárnap 11.00 és 14.00 órakor indulnak a reneszánsz gasztronómiai szokásokat felidéző várséták Pipó Uram lakomái címmel.

Ozora reneszánsz várkastélya igazi különlegesség a hazai műemlékek közül, a kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete, amely mind a mai napig fennmaradt. Igaz, a Pipo várkastélyt is többször átépítették a XV század óta, ám a nemrégiben befejeződött rekonstrukció után eredeti reneszánsz hangulattal fogadja a látogatókat.

A várkastély építtetőjét, Zsigmond király híres törökverő lovagját, Philippo Scolarit a szerelem láncolta Ozorához. S mielőtt nőül vette a vidék urának leányát, Ozorai Borbálát, várépítkezésbe kezdett a páratlan szépségű, friss vizű patakokkal átszelt településen. Az otthonául és gazdaságának központjául szolgáló épület nem hasonlított igazán a korabeli várakra, sokkal inkább az itáliai reneszánsz városi palotákra emlékeztetett. Ennek oka, hogy a firenzei születésű lovag, akit a magyarok Ozorai Pipoként emlegettek, szülővárosából hívott építészeket, kőfaragó mestereket, akik egy cseppnyi Itáliát varázsoltak a tolnai dombok közé.

Pipo, a legendás hadvezéri képességekkel rendelkező férfiú egész életét a magyar király, Zsigmond védelmének szentelte. A király holtig tartó barátsággal és bizalmas posztokkal jutalmazta hűségét: előbb királyi kincstartóvá, később a királyi sókamarák vezetőjévé nevezte ki. Tagja volt az egyetlen magyar alapítású lovagrendnek, Zsigmond király híres sárkányos lovagrendjének. Tizennyolc győztes hadjáratot vezetett a török ellen, udvarában és kíséretében vált férfivá a híres törökverő, Hunyadi János.

Napjainkban a várkastély múzeumként várja a látogatókat. Itt nézhető meg Pipo hitvese, Borbála hálószobája, a reneszánsz kandallós trónterem és a reneszánsz ebédlő. A vár felszentelt kápolnában őrzik Szent György csontereklyéjét. 

A várban található kiállítás érdekessége a Zsigmond-kori fegyvermásolatokkal berendezett fegyverterem, valamint a XV. századi élményház és a reneszánsz konyha. Az idilli környezet, az élményszerű belső terek, és a kapcsolódó programok a reneszánsz lovagi várak világába varázsolják a látogatót.

forrás: forsterkozpont.hu / ozora.hu

 

 

Ajánljuk még