2024.04.22, Hétfő
Kitelepített polgáraira emlékezett Tolna megye

Kitelepített polgáraira emlékezett Tolna megye

mti

2024.04.01. 10:39

Nagymányokról 41 családot telepítettek ki, 197 embert vittek oroszországi kényszermunkára, közülük 55 férfi és hat nő nem térhetett vissza.

Hirdetés

Máig hiányzik a magyarságnak az a több mint 220 ezer német nemzetiségű magyar állampolgár, akit a második világháború után hurcoltak el vagy telepítettek ki Magyarországról - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Nagymányokon.

Potápi Árpád János, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, a Nagymányokról elűzött németeknek állított emlékmű avatásán hozzátette: az elhurcolt németek maradandót alkottak az iparban, mezőgazdaságban, művészetben, építészetben, munkájuk nélkül elképzelhetetlen lenne Magyarország mai arculata.   

Nagymányokról 41 családot telepítettek ki, 197 embert vittek oroszországi kényszermunkára, közülük 55 férfi és hat nő nem térhetett vissza - idézte fel az államtitkár.   

Emlékeztett arra, hogy az 1941-es népszámlálás szerint a bonyhádi járásban élők több mint 75 százaléka vallotta magát németnek, a kitelepítésnél e népszámlálás adatait vették alapul. Kitelepített németekkel az első szerelvény 1946. január 19-én indult Budaörsről.   

Felhívta a figyelmet arra, hogy a németséget ért atrocitások már 1944 novemberében megkezdődtek, hiszen a szovjet-orosz csapatok ekkor érték el a Völgységet. Bonyhádon 1944 karácsonyán gyűjtöttek össze németeket, akiket kényszermunkára, málenkij robotra a Szovjetunióba hurcoltak.

Az akkori borzalmak máig fájó nyomot hagytak a családok történeteiben, amelyek sokszor feltáratlan dolgokat rejtenek - mondta az államtitkár. Kitért arra, hogy ma Nagymányokon 26 százaléknyian vallják magukat németeknek, ami az asszimiláció következménye, de annak a hatását is mutatja, az idősek ma is félnek attól, hogy nemzetiségük vállalása miatt bántódásuk eshet.

Megjegyezte azt is: aki az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrál, nem szavazhat pártlistára. Összességében úgy becsülte: a németség száma kétszerese lehet az ismertnek.

Helyi hírekNagymányok