2024.06.20, Csütörtök
November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket
Illusztráció, unsplash.com

November végéig lehet benyújtani a kárenyhítési kérelmeket

MTI

2023.11.05. 10:00

A korábbi évekhez hasonlóan idén is november 30-ig lehet benyújtani a 2023. kárenyhítési évben bekövetkezett mezőgazdasági károk után a kárenyhítő juttatás iránti kérelmeket - közölte az Agrárminisztérium.

A károsult termelők az idén is a megszokott módon, elektronikus úton nyújthatják be november elejétől a kárenyhítő juttatás iránti kérelmüket a Magyar Államkincstár erre szolgáló internetes felületén. A kérelmet a benyújtási határidőn belül többször is be lehet küldeni, aktualizálni, de a kincstár és az agrárkár-megállapító szerv a november 30-án, 24:00 óráig utolsóként benyújtott kérelmet veszi figyelembe. A kárenyhítő juttatás iránti kérelemről legkésőbb 2024. március végéig születik döntés, és az igazoltan károsult gazdák eddig kapják meg a kárenyhítő juttatást.

A hozamérték csökkenés megállapításához - amennyiben saját adattal a termelő nem rendelkezik - segítséget nyújtanak a 2018-2022. kárenyhítési évekre megállapított referenciaárak és átlaghozam-adatok, amelyek az alábbi oldalon érhetőek el.

A tárgyévi átlaghozam-adatokat az Agrárminisztérium a következő évben a Központi Statisztikai Hivatal végleges adatai alapján felülvizsgálja, ezért a 2023. kárenyhítési év tekintetében jövőre kiadandó végleges átlaghozam a közzétettől eltérhet. A módosítás nem jogosítja fel a termelőt a korábbi kárenyhítő juttatás iránti kérelmének utólagos módosítására.

A kárenyhítő juttatás összege a korábbi évekhez hasonlóan legfeljebb a hozamérték-csökkenés 80 százalékáig terjedhet. Fontos változás a korábbi évekhez képest, hogy a jogszabályi változás alapján a károsult gazdálkodónak az első káresemény bekövetkezésének időpontja előtt megkötött mezőgazdasági biztosítással kell rendelkeznie, amelyről az igazolásokat a kérelemhez csatolni kell. Amennyiben a termelő biztosítást nem kötött a károsodott növénykultúrára jellemző aszály, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar káreseményre, úgy az őt megillető kárenyhítő juttatás felére jogosult.

A 2023. kárenyhítési évben a gazdálkodók eddig megközelítőleg 98 000 hektár területre csaknem 5800 darab kárbejelentést tettek. A legjellemzőbb káresemények a jégesőkár (30 700 hektár), az aszálykár (19 900 hektár), a viharkár (19 100 hektár) és a tavaszi fagykár (12 400 hektár) volt.

Aszályközleményt a 2023. kárenyhítési évet érintően Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér-, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, valamint Veszprém vármegyére a Földművelésügyi Értesítőben adnak ki.

Helyi hírekaszály aszálykárkárosult