2024.04.23, Kedd
Új transzformátorállomással reagáltak Tolnában a cégek megnövekedett energiaigényére
illusztráció - pixabay

Új transzformátorállomással reagáltak Tolnában a cégek megnövekedett energiaigényére

mti

2022.07.03. 12:22

Az új mözsi állomás csaknem 30 ezer lakossági fogyasztót és ipari üzemeket lát el villamos energiával.

Hirdetés

Transzformátorállomást épített több mint kétmilliárd forintos, zöldmezős beruházással az E.ON Hungária Csoport a Tolna megyei Mözsön, a létesítményt csütörtökön avatták fel - közölte a cégcsoport az MTI-vel.    

A 8000 négyzetméteren elhelyezkedő, a legmodernebb berendezésekkel és védelmi eszközökkel ellátott állomás építésével az E.ON a Szekszárdon és környékén élő fogyasztók, az ott működő vállalatok megnövekedett energiaigényére, az új energiaszükségletekre és a megújuló energiaforrások térnyerésére reagált - írták közleményükben.   

Tájékoztattak arról, hogy az új mözsi állomás - amely csaknem 30 ezer lakossági fogyasztót és ipari üzemeket lát el villamos energiával - az ellátás biztonságának szempontjából is előrelépés. A hálózatot számos okoseszközzel, köztük távműködtetésű oszlopkapcsolókkal, zárlatjelzőkkel szerelték fel azért, hogy üzemzavar esetén távolról és alternatív útvonalon tudják eljuttatni az energiát a fogyasztókhoz, és az áramszünetek mostantól kevésbé vagy egyáltalán ne legyenek érezhetők.   

A beruházás részeként 7,1 kilométer, 132 kilovoltos távvezetéket építettek ki, az állomás területén belül közel 20 kilométernyi vezetéket használtak fel.   

A közlemény szerint kiemelt figyelmet fordítottak a természetvédelmi szempontokra: a védővezetőre madáreltérítőket rögzítettek, az áramvezető sodronyokra madárvédelmi jelzőgömböket szereltek fel. Mivel az állomás környezete a fokozottan védett, - mesterséges fészket is szívesen választó - kerecsensólyom egyik fészkelőhelye, a távvezeték nyomvonalán az E.ON nyolc kerecsensólyom-költőládát telepített.

Helyi hírekáramszolgáltatás Mözs