2023.06.07, Szerda

Harmad annyi pénzből élünk, mint az átlag európai

2015.11.26. 15:17

Hirdetés

A vásárlóerőt tekintve Tolna megye a kilencedik helyet foglalja el az országos rangsorban.

A legmagasabb elkölthető összeg Budapesten jut egy emberre, ez évi kétmillió forint. Ez 30 százalékkal több, mint Tolnában, ahol egy lakos átlagosan évi 1,4 millió forintot költhet. Ezzel az összeggel megelőzzük nemcsak a Somogy megyeieket (13 százalékkal), de a Baranya megyében élőket is (3,9 százalékkal). A Gfk adatai alapján pedig összességében kilencedik helyen állunk a hazai vásárlóerő rangsorban. Egy megyei közgazdász arra figyelmeztet, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a jövedelmet és a vásárlóerőt elsősorban az atomerőmű húzza felfelé. Nagyok lehetnek a területi különbségek is.

Általában az olcsóbb élelmiszereket vásárolják a Tolna megyében élők, kuponokat, pontokat gyűjtenek, amit kedvezménnyel beválthatnak. Karácsony előtt azonban hajlamosak túlköltekezni az emberek 

Az aprófalvas térségekben sok településen rossz az infrastruktúra, nem megfelelő az intézményrendszer, kevés a munkahely, alacsony képzettségű és elöregedett a munkaerő. Így szinte esélytelen olyan céget odacsábítani, amely megélhetést biztosítana a helyieknek. Ez az oka annak, hogy a közgazdász szerint rövid távon lehetetlen javítani ezen a helyzeten, ehhez komplex intézkedés kellene: infrastruktúra-fejlesztés, munkahelyek, szakképzett munkaerő.

A települések vezetői erejükhöz mérten próbálnak tenni valamit. Bátaszéken például a Bonyhádi úton, az iparterületen szeretnének inkubátorházat építeni, hogy a kezdő vállalkozókat segítsék. A jól működő vállalkozások ugyanis helyi adót fizetnek, amivel a települést segítik.

 

Boltról-boltra a megtakarításért
Egy európai lakos egy évben átlagosan 12 890 euró jövedelemből él, ezzel szemben egy magyar 5200 euróból, azaz havi 122 ezer forintból. És ez csak az átlag. Az általunk megkérdezett közgazdász szerint Tolna megyében – ha az atomerőművet nem számoljuk – országos viszonylatban is alacsonyak a keresetek, hiszen kevés a magas szintű hozzáadott tudást követelő munkahely, a szakképzetlen munkaerő pedig örülhet, ha minimálbérért betanított munkához jut.

Az átlagosnál nagyobb szerep jut Tolna megyében a közmunkának is, ami szintén alacsony jövedelmet jelent. Ebből adódóan kevesebbet is tudnak költeni a családok. A vásárlók túlnyomó többsége a kifejezetten alacsony árfekvésű élelmiszert vásárolja, mondta az egyik szekszárdi hazai áruházlánc egyik fiókjának vezetője.

Az akciós újságokat gyűjtik, állandóan az árengedményes termékeket keresik, az összegyűjtött pontjaikat minden hónapban beváltják. Már a kisebb megtakarítás reményében is hajlandóak naponta akár több boltot is végigjárni. A helyi kisebb butikok sincsenek könnyebb helyzetben: jellemzően a kínai vagy a használt ruhát árusító üzletek uralják a piacot, mondták az eladók.

forrás: www.teol.hu

fotó: www.privatbankar.hu

Galéria