2024.03.28, Csütörtök
Az azonnali átutalás bevezetése dinamizálni fogja a gazdaságot
pixabay - illusztráció

Az azonnali átutalás bevezetése dinamizálni fogja a gazdaságot

MTI

2020.03.03. 20:00

Az azonnali átutalási rendszer bevezetésének érzékelhető hatása lesz, dinamizálni fogja a gazdaságot - mondta Patai Mihály, a jegybank alelnöke kedden az M1 aktuális csatornán.

Hirdetés

Kifejtette: az új rendszer bevezetésének egyik célja az volt, hogy csökkenjen a készpénzhasználat, mert a készpénznél nincs drágább, és az a legkevésbé biztonságos. A legbiztonságosabb az elektronikus pénz - tette hozzá. A készpénz visszaszorulása pedig fehéríti, dinamizálja a gazdaságot, segít a magánszemélyeknek és a vállalkozóknak abban, hogy dolgozzon a pénz, mert "a szorgalmas pénz jó, a lusta pénz nem jó" - mondta az alelnök.

Patai Mihály szerint nem kell attól tartani, hogy a március 2-tól bevezetett új rendszer működése együtt jár majd a csalások számának emelkedésével, ahogyan attól egyesek tartanak. A csalás elleni szoftverek ugyanúgy működnek a bankrendszerben, ráadásul a Magyar Nemzeti Bank (MNB) meg is követelte, hogy a csalás elleni rendszert a bankok fejlesszék fel a korábbi rendszerhez képest - hangsúlyozta.

Az alelnök kitért arra is, hogy a bankok nem fogják az új rendszer fejlesztési költségeit áthárítani az ügyfelekre. Ebben is konszenzus van az MNB és a bankok között - mondta. Egyébként azzal, hogy megnő a pénz forgási sebessége, megnő a forgalom, és bár a bankok egységnyi jövedelme kisebb lesz, az összjövedelmük nagyobb - mutatott rá.

Gazdaságátutaláskészpénzhasználat