2024.04.26, Péntek
Konyhakerti program indult Mászlonyban
Pixabay - illusztráció

Konyhakerti program indult Mászlonyban

dombovar.hu

2018.05.03. 21:30

A közigazgatásilag Dombóvárhoz tartozó településrész 24 családja kap veteményes csomagot azért, hogy megművelje a háza mögötti földjét.

Hirdetés

A helyi ingatlanok konyhakertjeinek területe átlagosan 400 négyzetméter, azokat azonban csak a lakók egy része művelte meg eddig. Sokan pénz hiányában nem tudták megvenni a különböző vetőmagokat, vagy palántákat, akadtak olyanok, akik lusták voltak a munkát elvégezni, mások pedig szakértelem hiányában hagyták parlagon a földet.
Nemrégiben a város önkormányzata 42.350.000 forint vissza nem térítendő összeget nyert el a Széchenyi 2020-pályázaton a mászlonyi szegregátumban élők társadalmi integrációját segítő helyi szintű komplex program megvalósítására. Ennek keretében lehetőség nyílik arra, hogy a konyhakertek művelését is támogassák.
- A résztvevő 24 családból 16 tavaly ősszel saját forrásból már felszántatta a terciáját, most pedig nyolc família kapott segítséget ahhoz, hogy vetésre alkalmassá tegye a földjét - mondta Horváth Zoltán programkoordinátor. - Aki igényli, annak szívesen mondom el és mutatom meg, hogy a burgonyát, a hagymát, a zöldborsót és a répát miként kell gondozni. A három éves programba benevezők ingyen kapnak vetőanyagokat, valamint műtrágyát.
A kezdeményezésnek nagyon örülnek az említett helybeliek, akik azt remélik, hogy saját maguk fogják majd megtermelni a háztartásuk számára szükséges különféle zöldségeket.

GazdaságMászlonykonyhakerti programvetemény