2024.06.23, Vasárnap

Lesújtott az Észak-Tolna Megyei Takarékszövetkezetre a jegybank

mti

2016.11.29. 14:57

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ellenőrző vizsgálata során több hiányosságot is feltárt az Észak Tolna Megyei Takarékszövetkezet tevékenykedésében, így 19 millió forint bírság fizetésére kötelezi a takarékszövetkezetet. Nehezíti a takarékszövetkezet helyzetét, hogy a jegybank már korábban is talált rendellenességeket.

Az MNB a takarékszövetkezet tevékenységét vizsgálva több szabálytalanságot talált, egyebek mellett a hitelkockázat azonosítására, mérésére, kezelésére alkalmazott gyakorlatban, valamint a számviteli eljárások, az adatszolgáltatás és a vállalatirányítás terén is hiányosságokat állapított meg.

A jegybank szerint a bírság megállapítását különösen indokolttá tette a pénzügyi szolgáltatási tevékenység körében feltárt jogsértések száma, azok jelentősebb kockázati besorolása, illetve a jogsértések ismétlődése.

Súlyosító körülményként értékelte a jegybank egyes szabályszegések rendszerszintű jellegét, illetve azt, hogy a kockázatkezelési és azonosítási hiányosságok megszüntetésére már korábbi felügyeleti határozat is kötelezte a takarékszövetkezetet. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor az, hogy a takarékszövetkezet a hiányosságok egy részét azonnal kijavította, az eljárás során együttműködött, és a feltárt jogsértéseknek a pénzügyi piac stabilitása szempontjából nem volt negatív hatása - olvasható a közleményben.

Az MNB határozatában arra kötelezte a hitelintézetet, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a feltárt hiányosságok megszüntetésére, és erről - a belső ellenőri jelentés megküldésével - számoljon be a jegybanknak.

GazdaságMNBÉszak Tolna Megyei Takarékszövetkezetszabálytalanság

Ajánljuk még