2024.05.25, Szombat

Tolna megyében is jelentős a görögdinnye a termesztés

2016.07.13. 11:35

A széthúzott kiültetési időszak miatt augusztus végéig lesz friss, magyar dinnye a boltokban.

Ebben az évben várhatóan 235-240 ezer tonna görögdinnye terem az országban, ami 25-30 ezer tonnával több, mint a múlt évben - mondta a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Ledó Ferenc kiemelte: az idén a termelők 5600-5700 hektárról takarítják majd be a gyümölcsöt. A termés mintegy kétharmadát Békés megyében, a fennmaradó hányad döntő részét Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Baranya valamint Heves megyében szedik le. 
    

Évente 60-90 ezer tonna magyar görögdinnye az exportpiacokon talál vevőre, főként Németországban, Lengyelországban és Csehországban, de szállítanak még  Ausztriába és a Baltikumba is. A fennmaradó részt teszi ki a belföldi értékesítés. Magyarországon a görögdinnye fogyasztása évente és fejenként átlagosan 15 kilogramm. 
   


Idén várhatóan hosszabb lesz a görögdinnyeszezon, mivel a termelők a FruitVeB javaslatára  széthúzták a termesztést, hogy ne egyszerre jelenjen meg jelentős árumennyiség a piacon. Így a kiültetés árpilis elejétől május végéig tartott, ami azt jelenti, hogy a magyar görögdinnye várhatóan augusztus végéig kapható lesz. 
    

A fogyasztói árak jelenleg 130-180 forint között mozognak a dinnye fajtájától és az értékesítés helyétől függően, az ár a kínálat növekedésével várhatóan csökken majd. A termelő azonban akkor tud gazdaságosan termelni, ha a szezon folyamán 40-45 forint körüli átlagárat kap kilogrammonként a felvásárlótól, ez átlagosan 100-120 forintos fogyasztói árat jelent - fejtette ki Ledó Ferenc. 

Az áruházláncok e héttől szinte kivétel nélkül már csak magyar dinnyét forgalmaznak. 
    

(mti)

GazdasággörögdinnyeFruitVeb

Ajánljuk még