2024.07.25, Csütörtök

Fülemülék éjszakája program a megyében is

2016.04.28. 12:24

Április végén és májusban a kora esti és éjszakai órákban csendül fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke.

Április végén és májusban a kora esti és éjszakai órákban csendül fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. Hallgassa meg Ön is szakvezetéssel, mutatjuk hogy a megyében hol és mikor.

A fülemüle, vagy másnéven csalogány vonuló madár. A hímek tavaszi hazaérkezésüket követően azonnal énekelni kezdenek, késő délutántól kora estig elbűvölve nem csak a faj tojóit, de bennünket, embereket is. Sőt, nem csak napközben, hanem a költési időszak első felében egész éjszaka dalolnak. A Magyar Madártani Egyesület (MME) minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket. 

Április-május folyamán az országban több mint ötven helyszínen várják az MME szakemberei a természetszerető embereket, így természetesen Nógrád megyében is. Bár a fő attrakciót a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni, megfigyelni, amiben az MME madarászai segítenek.

A program a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken általában a délután második felében, még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik. Amint összegyűlik 15-20 fő, madarász terepi vezetőinkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok.

Ott, ahol madárgyűrűzés is zajlik, óránkénti hálóellenőrzések is színesítik, majd a madarak jelölése és kézben fotózása is színesítik a programot.

A csoportvezetők a rövid, nem kimerítő, sétáló sebességű túra közben folyamatosan felhívják a figyelmet a kínálkozó látnivalóra, mesélnek a madarakról, beszélgetnek a vendégekkel, és természetesen kérdezni is lehet tőlük.

Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, se hallanak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán két-három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést.

A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Nógrád megyei helyszín:

Helyszín: Szügy, Dudáska
Időpont: 2016. május 6. 19.00-21.00
Találkozó: Bukovszki boltja, Szügy, Mikszáth út
Program: Madármegfigyelés, madárgyűrűzés, kirándulás a kilátóhoz
További információ: Frenyó Gábor 20/936-5024

Aki egyik helyszínre sem tud elmenni, még meghallgathatja a csalogány énekét, hiszen lakott területen belül, sűrű bokrosokban, parkokban is szívesen fészkel a fülemüle, csak fülelnünk kell.

Nyitó kép: Eduardo Balogh, cikkben fotók: MME/Orbán Zoltán

Galéria

Helyi hírekfülemülék éjszakájacsalogányMMEfülemüle