2024.07.22, Hétfő

Biztonságban az ünnepek alatt

2015.12.02. 13:46

Karácsony közeledtével sok időt töltünk utazással, ajándékvásárlással. A zsúfolt üzletekben, piacokon és tömegközlekedési eszközökön – a szükséges óvatosság nélkül -  bűncselekmény áldozatává válhatunk. A jogsértések jelentős része körültekintéssel, odafigyeléssel megelőzhető. Fogadják meg tanácsainkat, hogy az ünnepek nyugalomban és kellemetlenségek nélkül teljenek!

Alkalmi lopások

Gyakran előfordul, hogy vásárlás közben az emberek a pultra vagy a bevásárlókocsiba teszik táskájukat, pénztárcájukat, miközben válogatnak az árucikkek között. Az ilyen figyelmetlenség, könnyelműség segíti hozzá a bűnözőket a könnyű zsákmányhoz.

 • Fokozottan figyeljen értékeire, ha forgalmas helyen, tömegben tartózkodik!
 • Értéktárgyait, iratait ne tegye táskája, kosara tetejére, annak külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el, melyet szorosan, testközelben tartson!
 • Vásárláskor, az áru válogatásakor soha ne tegye le táskáját, pénztárcáját a pultra, ne hagyja a bevásárlókocsiban vagy kosárban!
 • Csak annyi készpénzt vigyen magával, amennyire feltétlenül szüksége van! A pénzt nem ajánlatos egy helyen tartani! Fizetéskor használjon bankkártyát, természetesen a kellő odafigyeléssel!  Személyes iratai közül csak feltétlenül szükségeseket tartsa magánál!

Gépkocsiból történő lopások, gépjármű feltörések

 • Mindig zárja be a jármű ajtajait, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre száll ki az autóból!
 • Ha a megvásárolt értékes árut az autójában helyezte el, ne hagyja őrizetlenül a járművet! A gépkocsi nem biztonságos tároló hely.
 • Üres táskát sem érdemes a kocsiban hagyni, hiszen a tolvaj csak a jármű feltörése után veheti észre, hogy nem zsákmányolt semmit. A gépkocsi feltörése a bosszúságon túl jelentős anyagi kárt is jelent.

Trükkös lopások

Vigyázzanak, mert vannak, akik kihasználják az emberek jóindulatát. Az ünnepek idején gyakran adománygyűjtők jelennek meg az utcákon és lakókörnyezetünkben, akik valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára.

Egyesek ezzel az ürüggyel kísérelnek meg lakásunkba bejutni, ahol figyelmünket elterelik, hogy megszerezzék értékeinket. Fontos tudni, hogy a valódi adománygyűjtő szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.

 • Soha ne adjon az adománygyűjtőknek készpénzt!
 • Soha ne engedjen be idegent a lakásába, bármilyen indokra hivatkozik is!
 • Ajtónyitás előtt győződjön meg róla, hogy ki akar bejutni Önhöz!
 • Ha otthonában nagyobb pénzösszeget tart, azt tegye biztonságos, mások által nem ismert helyre!

Bűncselekmény esetén azonnal tegyen bejelentést a legközelebbi rendőrkapitányságon vagy az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es segélyhívó számokon!

forrás: police.hu

 

Galéria

AktuálisBiztonságban az ünnepek alatt