2024.07.21, Vasárnap

Átadták a Mészöly-díjat Szekszárdon

2016.01.20. 11:14

Danyi Zoltán, író kapta az idei Mészöly Miklós-díjat, amelyet a névadó születésének 95. évfordulóján adtak át Szekszárdon.

A Mészöly Miklós-díj a Mészöly Miklós Egyesület által 2004-ben alapított irodalmi díj. Minden évben a névadó író születésnapján, annak szülővárosában, azaz január 19-én Szekszárdon adják át egy olyan írónak, aki a fiatalabb nemzedékhez tartozik, jelentős írói, kritikusi vagy irodalomtörténészi életművet hozott létre, és fontos társadalmi kérdésekben nyilvánosan is hallatja a hangját.

Az idei kitüntetett Danyi Zoltán, aki tegnap Szekszárdon, a Művészetek Házában vehette át az elismerést a 2015-ben a Magvető Kiadónál megjelent, A dögeltakarító című regényéért. Szkárosi Endre, a Mészöly Egyesület alelnöke méltatásában elmondta: a délszláv háború traumáit feltáró regény a kemény valóságot teszi narratív alapjává. A könyv sikere a kollektív tapasztalataink közé emeli ezt a valóságot - jegyezte meg.

A tavalyi könyvhétre megjelent, a délszláv harcokban részt vevő, vajdasági magyar fiatal identitáskereséséről szóló mű - Szkárosi szavai szerint  - "betontömböket" készít a valóság aspektusaiból, s ezekből építi fel az összképet.  
A szerző a díj átvétele után a srebrenicai tömeggyilkosságra utalva azt mondta: amikor megjelent a regény, az első gondolata az volt, hogy talán egy ezred grammnyival könnyebb lesz a lelke a kivégzetteknek. "A regény nem ítélkezik senki felett" - fogalmazott, hozzátéve, hogy ugyanakkor a felelősséget sem relativizálja.

Danyi Zoltán 1972-ben született Zentán, jelenleg Budapesten, illetve szülővárosában él. 2001-től publikálja verseit, prózai műveit. 2004-től öt kötete jelent meg a zETNA, a Timp, a Magvető Kiadó és az Irodalmi Jelen Könyvek gondozásában. A 2008-as, Kivezetés a szövegből című esszékötetét Hamvas Béla regényeiről írta, munkája során gondozta Hamvas levelezését és naplóit is. Prózai munkáiért 2009-ben megkapta az Irodalmi Jelen díját.

Az egyesület minden évben átadja a Kossuth-díjas író nevét viselő emlékplakettet is, amelyet ezúttal Kocsi Imre Antal, Szekszárd 1990 és 2006 közötti polgármestere vehetett át Mészöly Miklós és szülővárosa, Szekszárd kapcsolatának erősítéséért.

 

mti

Galéria

Helyi hírekmészöly mikósdanyi zoltána dögeltakarító