2024.06.15, Szombat
Új vezetőt neveztek ki az Országos Atomenergia Hivatalnak
Illusztráció, pixabay.com

Új vezetőt neveztek ki az Országos Atomenergia Hivatalnak

MTI

2021.09.29. 17:20

Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése.

Az Országos Atomenergia Hivatal a függetlenségének megerősítése érdekében jövő januártól kikerülne a kormány közvetlen ellenőrzése alól és önálló szabályozó szervként működne tovább.

Az átalakulás egy már működő és nemzetközileg is hatékonynak ítélt modellnek megfelelően történne, amely a lehető legnagyobb személyi és szervezeti függetlenséget biztosítja a hivatal számára, garantálva egy erős, befolyásoktól mentes szabályozási és hatósági rendszer kiépítését - ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdai közleményében.

A hivatal vezetőjének Orbán Viktor miniszterelnök 2021. szeptember 29-étől Kádár Andreát nevezte ki. Az új vezető tevékenységének elsődleges célja a hazai nukleáris felügyeleti rendszer megerősítése - tájékoztatott a szaktárca.

Kádár Andrea 2003-tól a Külügyminisztériumban és Magyarország Állandó Képviseletén dolgozott Brüsszelben, majd a Miniszterelnökség Nemzetbiztonsági Irodát vezető helyettes államtitkára volt. 2014-től látta el az energiaügyért illetve az energiapolitikáért felelős helyettes államtitkári feladatokat. Fő munkaterületét a bányászati, a villamosenergia- és földgázellátással, távhőszolgáltatással kapcsolatos kérdések mellett az atomenergia békés célú alkalmazását és a radioaktív hulladékkezelést érintő szabályozási, stratégiai ügyek határozták meg,

valamint részt vett a Paks II projekthez kapcsolódó jogszabályi keret megteremtésében, hazai és uniós egyeztetésében is.

2014 óta képviseli Magyarországot a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség kormányzótanácsában. Kádár Andrea utódjáról a későbbiekben születik döntés - jelezte közleményében sz ITM.

AktuálisatomenergiaOrszágos Atomenergia HivatalPaks II.