2024.06.16, Vasárnap
A vezetés közben kézben tartott mobiltelefonozás nemcsak veszélyes...
police.hu

A vezetés közben kézben tartott mobiltelefonozás nemcsak veszélyes...

police.hu

2020.08.02. 08:00

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság kéri, hogy vezetés közben lehetőség szerint ne telefonáljanak, ha azonban elengedhetetlenül szükséges, használjanak headsetet vagy kihangosítót!

 

 

Az Európai Unió valamennyi országában tilos vezetés közben kézben tartott telefont használni, ez a szabályszegés azonban mégis jelentős baleseti okká vált. A KRESZ rendelkezései alapján a kézben tartott mobiltelefon használata Magyarországon sem a gépjárművezetők, sem a kerékpárosok számára nem megengedett, ennek ellenére Tolna megye útjain is rendszeresen találkozhatunk olyan autósokkal, akik vezetés közben kézben tartott mobiltelefont használnak.

Tény, hogy járművezetés önmagában is egy rendkívüli koncentrációt igénylő tevékenység, amely mellett komoly veszélyforrásként jelentkezik a kézben tartott mobilhasználat.

Vezetés közben mobiltelefont használni veszélyes, ugyanis ilyenkor a sofőrök figyelme csökken, kevésbé képesek a környezetükre figyelni. A járművezetők telefonálás közben jellemzően lassabban reagálnak a közúti jelzésekre, illetve egyes jelzőtáblákat észre sem vesznek, továbbá növekedhet a fékezési késedelmi idő is. A telefonálásnál még veszélyesebb, ha valaki a készüléken vezetés közben sms-t ír, a közösségi oldalakon barangol, vagy akár filmet néz.  

A Tolna Megyei Baleset-megelőzési Bizottság kéri a gépjárművezetőket, hogy tartsák be az előírásokat, ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy kézben tartott mobiltelefont használnak,

 

… hogy mindenki hazaérjen!

AktuálisjárművezetésmobiltelefonozásTolna Megyei Rendőr-főkapitányságheadset