2024.04.25, Csütörtök
Kétcsoportos bölcsődét építene Tolna
tolna.hu

Kétcsoportos bölcsődét építene Tolna

tolna.hu

2019.08.06. 15:42

Új bölcsőde építésére nyújt be pályázatot a tolnai önkormányzat – döntött a helyi képviselő-testület múlt heti keddi rendkívüli ülésén.

Hirdetés

Tolnán az 1990-es évek eleje óta nem működik bölcsőde. A három év alatti gyerekek napközbeni ellátására azonban egyre nagyobb az igény. A szolgáltatást 1998-tól előbb egy, majd kettő – civil szervezetek által működtetett – családi napközi (2017-től családi bölcsőde) biztosítja a városban, jelenleg összesen 19 férőhellyel. Ezen intézményeket igénybe vevő családok gyermekeinek térítési díjához az önkormányzat is hozzájárul anyagilag, összesen évi mintegy 4 millió forinttal.

A városnak jövő év végétől eleget kell tennie a bölcsőde működtetésével kapcsolatos törvényi kötelezettségeinek. Természetesen a település anyagi lehetőségei nem elegendőek bölcsőde építéséhez, ami százmillió forintos nagyságrend. Viszont van egy központi pályázati lehetőség, amelynek révén lehetőség nyílhat a projekt megvalósítására.

A keddi rendkívüli ülésen Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármestere elmondta, hogy a leendő bölcsőde elhelyezésével kapcsolatban használaton kívüli önkormányzati épületeket is megvizsgáltak. Ennek kapcsán felmerült a mözsi egykori napközi, illetve a tolnai volt művelődési ház épülete is. Ezek az ingatlanok azonban különféle okokból nem bizonyultak alkalmasnak erre a célra. Így az a döntés született, hogy egy teljesen új épület létrehozására pályázik az önkormányzat, összesen bruttó mintegy 457 millió forint összegben. A támogatás intenzitása 100 százalék, azaz a projekt önerőt nem igényel.

Kétcsoportos, összesen 24 férőhelyes intézményt terveztek. Az új bölcsőde a Bartók Béla utcában, a Pitypang óvoda szomszédságában, a jelenlegi játszótér helyén épülne fel.

Aktuálisbölcsőde