2024.03.28, Csütörtök
A must erjedésének veszélyei
MTI Fotó: H. Szabó Sándor - illusztráció

A must erjedésének veszélyei

Tolna Megyei Kormányhivatal

2019.08.27. 15:26

A szüreti időszak megkezdésével számolni kell a mezőgazdasági munkák egyik jellegzetes veszélyforrásával, a must erjedésével, ezért a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztálya ismételten felhívta valamennyi borkészítéssel foglalkozó munkáltató figyelmét a mustgáz veszélyeire és a szükséges megelőző intézkedések megtételére.

Hirdetés

A must erjedése közben mustgáz, vagyis szén-dioxid (CO2) keletkezik, amely rossz szellőzési viszonyok között a földalatti pincékben a padlószintről indulva felhalmozódik, és kiszorítva a levegőből az oxigént fulladást okoz. A mustgáz ebben az időszakban a gondatlanság miatt minden évben több halállal végződő baleset előidézője, pedig a tragédiák megfelelő elővigyázatossággal megelőzhetők lennének.

A szén-dioxid a levegő állandó alkotóeleme, színtelen, szagtalan, a levegőnél körülbelül másfélszer nehezebb gáz. Cukortartalmú növények, gyümölcsök erjedése során keletkezik; amikor a cukor elbomlik („forr” a must), etil-alkohol és szén-dioxid lesz belőle. Mivel nehezebb a levegőnél, így alulról fölfelé, a padozattól kiindulva tölti ki a teret, a pincét és a járatokat. A mustgáz a pincékben összegyűlik, kiszorítja a levegőt, így teremtve oxigénhiányos állapotot, adott koncentrációban fontos élettani folyamatokat befolyásol. A szén-dioxid kis koncentrációban a légzőközpontot izgatja, nagyobb koncentrációban az oxigénhiány miatt fulladást okoz. Hat a központi idegrendszerre, amelynek jelei a szédülés, hányinger, illetve mentális zavar. Ezért tapasztalható, hogy az újbor forrásának időszakában
gyakran lesznek rosszul a pincékben.

A must erjedésének idején a rosszullét, fulladás megelőzése érdekében előzetes szellőztetés és légtér-elemzés nélkül a borospincékbe szigorúan tilos lemenni!

A gázérzékelő riasztók felszerelésén túl a tragédiák megelőzésére a pinceajtó nyitásához rendelt reteszelt mesterséges szellőző rendszer használata ad megfelelő megoldást.

Önmagában az úgynevezett „gyertyapróba” alkalmazása nem tekinthető megbízhatónak! A gyertyapróba lényege az, hogy a pincébe égő gyertyával mennek le, ha ez elalszik, akkor ott feltehetően nagy koncentrációban mustgáz van jelen. A gyertya lángja általában csak 14%-os CO2-tartalom esetén alszik el, ezzel szemben egy ember 9% CO2-tartalmú légtérben történő 5-10 perces tartózkodás alatt halálos fulladást, mérgezést szenvedhet. A 20% CO2-tartalmú légtér pedig azonnali halált okozhat. Ha a gyertya lángja menet közben vagy a pincében elhelyezve kialszik, akkor nagy valószínűséggel mustgáz van a helyiségben. Ilyenkor haladéktalanul vissza kell fordulni, illetve el kell hagyni a helyiséget!

Javasolt a must forrásának idejére „Figyelem, mustgáz veszély!” feliratot is elhelyezni a pince bejáratára mások figyelmeztetése céljából.

A tájékoztató a Pénzügyminisztérium Munkavédelmi Főosztályának honlapján is megtekinthető.

Aktuálismustszüreterjedésmustgáz