2024.04.22, Hétfő
Március végén kezdődik a vadon élő rókák veszettség elleni immunizálási kampánya
pixabay - illusztráció

Március végén kezdődik a vadon élő rókák veszettség elleni immunizálási kampánya

Tolna Megyei Kormányhivatal, Nébih

2019.03.27. 16:00

2019. március 29. és április 14. között zajlik Magyarországon a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása. Tolna megyében az immunizálás április 3. és április 8. között zajlik. Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A csalétekszórás a lakott, beépített területeket nem érinti.

Hirdetés

2019 tavaszán Magyarország 9 megyéjében, összesen 41.970 négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. A március 29. és április 14. közötti időszakban kisrepülőgépekről juttatják ki a vakcinát tartalmazó csalétkeket a kezelendő területekre, elkerülve a lakott, sűrűn beépített településrészeket.

A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések tájékoztató jellegű listája, valamint az immunizálási kampánnyal kapcsolatos további tudnivalók megtekinthetők a Nébih honlapján.

A veszettség vírusára a vadon élő és a házi emlősállatok egyaránt fogékonyak. Hazánkban a fertőzés fő fenntartói a vörös rókák, ezért azok megelőző immunizálása kiemelten fontos állategészségügyi feladat, amelynek költségeihez az Európai Unió 75%-os társfinanszírozást biztosít.

Az oltóanyag az ember számára kellemetlen szagú csalétek belsejében, alumínium-műanyag fóliában található. Annak érdekében, hogy a rókák minél nagyobb arányban egyék meg a csalétket, az illetékes járási főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az érintett térségekben. A korlátozás a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig tart, pontos idejéről a járási hivataloknál lehet érdeklődni, illetve a települési önkormányzat – a helyben szokásos módon – tájékoztatja a lakosságot.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede vette fel a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programnak köszönhetően napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon.

A veszettségről további információk olvashatók a Nébih Veszettségmentesítési programjának honlapján.

Az immunizálási útvonalak és az érintett települések megtekinthetők a "Kapcsolódó anyagok" menüpont alatt.

Aktuálisrókaveszettségvakcinázáscsalétekvadonimmunizálási kampány