2024.07.23, Kedd

Szankcionálnák a vásárlók hiányos tájékoztatását

hirado.hu

2018.03.11. 11:09

A jövőben szankcionálható lenne a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja vásárlóit a nála kapható háztartási gépek energiafogyasztásáról – áll a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jogszabálytervezetében.

Bár ez egyelőre háztartási kombinált mosó-szárítógépekre vonatkozik, a kormány elgondolása mögötti szándék mindenképp aktuális.

Egyre fontosabb szempont a háztartási gépek vásárlásánál az energiahatékonyság. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) február 14-i jogszabálytervezete szerint a jövőben szankcionálható lenne a kereskedő, ha nem megfelelően tájékoztatja vásárlóit a nála kapható háztartási gépek energiafogyasztásáról. A tervezet egyelőre háztartási kombinált mosó-szárítógépekre vonatkozik.

A MediaMarkt úgy reagált: hasznos ez a kezdeményezés, mert védi a fogyasztókat az olyan vásárlási szituációktól, ahol a kereskedő nem nyújt pontos tájékoztatást a vásárlóiknak. Szerintük a gyártó feladata, hogy a készüléket valamennyi információ szabályos feltüntetésével szállítsa le a kereskedőhöz, de a kereskedőnek szigorúan kell ellenőriznie a szállítmányokat, hogy kiszűrje az esetleges mulasztásokat.

Úgy vélik, az áruházláncnál már most is megvannak erre a megfelelő szakmai folyamatok. Ha a műszaki cikk adatlapja és címkéje hiányzik, vagy az ezeken szereplő műszaki információk hiányosak, a terméket nem állítják ki az eladótérbe. A jövőben erre a szokásosnál alaposabban oda kell figyelniük a kereskedőknek, mert a tervezet alapján az így eladott készüléket vissza kell hívniuk a vásárlótól, aminek a költsége a kereskedőt terhelné majd. A téma aktualitását egy 2017-es MediaMarkt lakossági kutatás is alátámasztja. Ebből kiderül, hogy az energiatakarékosság szempontja eléggé beépült a vásárlók gondolkodásába.

Aktuálisvásárlóműszaki cikkMediaMarktkereskedőháztartási gépenergiafogyasztás