2024.04.25, Csütörtök

Halvédelmi bírságot kap, aki nem vált engedélyt.

Hirdetés

Változott a halgazdálkodási törvény. Idén, január 1-jétől már akkor is kötelező állami horgászjegyet váltani, ha valaki nem kifejezett horgászvizeken, hanem halgazdálkodási létesítményeken vagy halastavakon horgászik.

Aki az állami horgászjegyet vagy turista horgászjegyet nem váltja ki, bírságot kaphat, és eltilthatják a horgászjegy-vásárlástól is. Ennek tükrében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a horgászoknak érdemes fenntartásokkal fogadniuk egyes halastavi hirdetéseket.

A jogszabály-változtatás indoklása szerint a korrekció célja az volt, hogy egységes szabályozást alakítsanak ki a horgászathoz szükséges okmányoknál. A Nébih megerősítette, hogy valóban halvédelmi bírságot kaphatnak, illetve eltilthatják a horgászjegy-vásárlástól is azokat, akik halastavakon állami horgászjegy nélkül horgásznak.

Emellett a módosítás után halastavakon sem horgászhatnak azok, akiknek állami horgászjegyét időlegesen bevonták mégpedig azért, mert úgynevezett nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen – tehát valamely horgászvizen – halvédelmi bírság kiszabásával járó jogszabály-sértést követett el. A horgászok minden esetben alaposan tájékozódjanak, mielőtt kiváltják a horgászjegyet.

AktuálishorgászatHalvédelmi bírsághalastóhalgazdálkodási törvényhorgászjegy