2024.04.19, Péntek

Az idei az építkezés éve lesz Tolna történetében

teol.hu

2018.01.15. 18:40

Kiegyensúlyozott, eredményes volt az elmúlt év a tolnai önkormányzat szempontjából, Appelshoffer Ágnes polgármester értékelése szerint. Az idén összességében minden korábbinál nagyobb fejlesztések valósulnak meg a városban.

Hirdetés

A tavalyi év első része a várakozásé volt, a második fele az előkészítésé. 2018 pedig az építkezés éve lesz – fogalmazott Appelshoffer Ágnes polgármester az óévet értékelve, az új esztendő várakozásait felvázolva.

Tavaly ilyenkor még valóban nem lehetett tudni, hogy az önkormányzat által benyújtott nagy, uniós pályázatok közül mennyi lesz sikeres.

Aztán év közben sorra jöttek a jó hírek, összességében a város hat TOP-pályázata nyert (tolnai Kossuth utca felújítása, a Tolna-Fadd-Dombori kerékpárút kiépítése, négy tolnai iskolaépület energetikai korszerűsítése, a tolnai idősek klubja felújítása, a Duna-part rendezése, a volt laktanyában játszóház kialakítása), és csak kettőnek nem ítéltek meg támogatást (egészségügyi alapellátás fejlesztése, mözsi tájház kialakítása). A nyertes TOP-pályázatok összértéke több mint másfél milliárd forint. Mindezen felül két, szintén sikeres EFOP-pályázat, valamint az ún. CLLD-pályázat (közösségi szinten irányított városi helyi fejlesztések) révén további mintegy 750 millió forint támogatás szolgálja a közeljövőben a város fejlődését.

 

 

Ahhoz, hogy ezek a beruházások megvalósulhassanak, rengeteg előkészítő munka szükséges, ami az elmúlt félévben komoly erőfeszítéseket igényelt a város vezetése és a pályázatokkal foglalkozó munkatársak részéről egyaránt.

Az előkészítés mellett azonban a 2017-es év sem múlt el látványos építkezés nélkül. Év végére átadták a tanuszodát, amely bár állami beruházásban készült, a város – és a település adózó polgárai – mintegy 85 millió forinttal járultak hozzá a létesítményhez. A tanuszoda mellett megkezdődött a katolikus gimnázium sportudvarának kialakítása is, ami egyházi projekt, de a költségek felét szintén az önkormányzat állja. A pályázati előkészítő munka gyümölcsének jelentős része viszont 2018-ban érik be. A polgármester elmondta, hogy – hacsak valami váratlan negatív esemény be nem következik – a játszóház kivételével valamennyi TOP-projekt befejeződik ez év végére. A fentebb felsoroltakon kívül további fejlesztések is várhatók, hiszen a paksi atomerőmű alapítványa, a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz január végéig több pályázatot is bead a város. Ezekből a remélt támogatásokból folytatnák a városközpontban a járdaépítést, a mözsi óvoda nyílászáró és tetőcseréjét, illetve a Szent Imre utcai iskola épületének további felújítási munkálatait, amelyek a TOP-os projektbe nem fértek bele.

Az önkormányzat jelentős anyagi forrást biztosít a városi sportpálya fejlesztéséhez is. A civil szervezeteket, sportegyesületeket a korábbiakhoz hasonlóan tervezik támogatni, és természetesen a városi intézmények zavartalan működéséhez is biztosítják a forrásokat.

A polgármester úgy látja, hogy az elmúlt év pénzügyileg is kiegyensúlyozott volt a város számára. Két alkalommal kapott az önkormányzat rendkívüli állami támogatást, összesen 15 millió forint értékben. Ez az összeg azonban csak a töredéke annak az állami apanázsnak, amely évekkel korábban kellett a büdzsé egyensúlyban tartásához. A városvezető szerint az idei év megmutatta, hogy felelős gazdálkodás mellett még jelentős fejlesztésekre is juthat pénz.

Appelshoffer Ágnes összességében elégedett a 2017-es évvel, amiről egyébként remélte is, hogy így alakul majd. Ugyanakkor hangsúlyozta: a remények csak akkor válhatnak valóra, ha a bizakodás mellett mindenki sokat dolgozik is a célok eléréséért. Az alkotó összhang megteremtésében pedig sokat tudna segíteni, ha a város polgárai elfogadóbban, nagyobb türelemmel viseltetnének egymás iránt. Úgy véli, ez tovább erősítené a bizakodást az idei évet tekintve is.

Aktuálisévértékelő Tolna fejlesztésekAppelshoffer Ágnes