2024.04.24, Szerda

Reformáció 500 - Szekszárdon zárul a Kogart kiállítás-sorozata

MTI

2017.10.26. 08:10

Szekszárdon zárul a Kovács Gábor Művészeti Alapítványnak (Kogart) és a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a reformáció 500. évfordulója alkalmából alkotásaiból rendezett kiállítássorozata.

Hirdetés

A Művészetek Házában csütörtökön nyíló tárlaton Borsos Miklós szobrászművész és Szalay Lajos grafikusművész csaknem száz, a Bibliához kötődő grafikai művét mutatják be - mondta az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Fertőszögi Péter, az alapítvány elnöke Szekszárdon.

Hozzátette: a sorozat ötödik állomásán először lesznek együtt láthatók a 20. század két meghatározó magyar képzőművészének a Bibliához kapcsolódó alkotásai. A január 14-ig látható kiállítás Szalay Lajos Genezis című, Magyarországon 1973-ban kiadott rajzalbumának 124 darabjából, valamint Borsos Miklós 1976-tól készült, jelenleg a győri Rómer Flóris Történeti és Művészeti Múzeum gyűjteményében lévő kompozícióiból válogat.

Borsos Miklós (1906-1990) a magyar képzőművészet legsokoldalúbb személyisége, aki minden műfajban maradandót alkotott, és életművének jelentős részét a Biblia inspirálta.     A művész Szentíráshoz kapcsolódó, 1976-os képeit csak egyszer mutatták be, majd halála után előkerült grafikáinak másik része is, s a kettő együtt jelent meg 1994-ben a Borsos Miklós üzenete 77 képben című albumban. Borsos ars poeticának szánta bibliai témájú műveit, amelyekben benne volt világlátása jóról, rosszról, szeretetről, kegyelemről - mondta az alapítvány elnöke. A kiállításon diópáccal, tussal készült lavírozott képei láthatóak.

Szalay Lajos (1909-1995) világszerte elismert Kossuth-díjas grafikus az 1960-as évek elején formálta alkotássá az Ó- és Újszövetséggel kapcsolatos élményeit, életművének egyik csúcsa a Genezis, amely Magyarországon megjelenésekor a reveláció erejével hatott. A tárlat az 1930-as évektől az 1970-es évek végéig készült műveiből mutat be akvarelleket, tusrajzokat.

A két művész nem Biblia-illusztrációkat készített, nem narratívákat dolgoztak fel, hanem sorskérdésekkel - a teremtéssel, kiűzetéssel, a próféták menekülésével, az úrral szembeni perlekedéseikkel - foglalkoztak - mondta Fertőszögi Péter.

A kiállítást november 21-én Kosinsky Richárd művészettörténész tárlatvezetésével lehet megtekinteni, december 13-án pedig a tolnai megyeszékhelyen is bemutatják a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek a kiállításhoz kapcsolódó kötetét, amelyben közéleti személyiségek írják le a művekről szóló gondolataikat.

A Kogart az évforduló jegyében korábban Debrecenben és Kolozsváron Szalay-grafikákból, Győrben Borsos műveiből rendezett kiállítást, a budapesti Várkert Bazárban hat 20. századi mester alkotásai között mutatták be a két művész munkásságát.

A képzőművészeti tárlat mellett Szekszárdon több rendezvénnyel is kapcsolódnak a reformáció 500. évfordulójához: csütörtökön a Vármegyeházán a Wosinsky Mór Megyei Múzeum emlékkonferenciát tart, október 27-én a Művészetek Házában Rákász Gergely orgonaművész ad koncertet, november 3-án pedig a Tolna Megyei Levéltár a XXI. Levéltári napon a reformáció emlékévének keretében végzett iratfeltáró kutatásának eredményeit ismerteti.
 

Aktuális Szekszárdreformáció 500 Kogart kiállítás-sorozata