2024.04.18, Csütörtök

A méhnyakrák legyőzhető!

Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2017.01.29. 13:10

2017. január 25-én méhnyakrákkal kapcsolatos tájékoztató programot tartott a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a 12-13 éves korú általános iskolás leánytanulóknak, a 11. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét keretében.

Hirdetés

A nemzetközi akció célja, hogy ráirányítsa a társadalom figyelmét ezen betegség megelőzésének lehetőségeire. Sajnos ma Magyarországon még mindig sokan halnak meg méhnyakrák következtében annak ellenére, hogy ez a betegség korán felismerhető és odafigyeléssel megelőzhető, illetve a rákmegelőző állapot felismerésével jól gyógyítható.

A tájékoztató felvilágosítással szolgált a fiataloknak – biológiai és anatómiai ismeretek átadásán túl -, az őket érintő megelőzési lehetőségről. Bizonyított összefüggés van a humán papilloma vírus (HPV) bizonyos típusaival történt fertőződés és a méhnyakrák kialakulása között, a betegség védőoltással megelőzhető. Tekintettel arra, hogy Magyarországon ma már az oltási rendbe illesztetten történik a 12-13 éves korosztály oltása, az oltás elfogadására ösztönöztük az érintett fiatalokat. A védőoltás beadásának körülményeit is megismerhették a jelenlévők, annak érdekében, hogy a félelmeiket, ha vannak, legyőzhessék.

Arról is kaptak információt, hogy felnőtt korban a megelőzés fontos eszköze a rendszeres méhnyakszűrés. Minden nőnek ajánlott rendszeres időközönként nőgyógyászati vizsgálaton részt vennie, de a népegészségügyi szűrési programban a leginkább veszélyeztetett korosztálynak tekinthető 25-65 év közötti nőket szólítjuk meg, 3 évenkénti ismétlődéssel. A szűrést szülész-nőgyógyász szakorvosok - mind rendelőintézetekben, mind magán praxisban is - végzik, valamint néhány éve, erre célzottan kiképzett védőnők is végeznek kenetvétellel méhnyakszűrést ellátási körzetükben.

AktuálisméhnyakrákNépegészségügyTolna Megyei Kormányhivataltájékoztató program