2023.05.28, Vasárnap

Védőoltás a Humán influenza ellen

kormanyhivatal.hu

2016.11.24. 19:49

A hatóságok által felismert járványkitörések megoldására készített védőoltás az influenza ellen már Tolna Megyében is elérhetővé vált.

Hirdetés

Magyarországon több megyében is H5N8 típusú madárinfluenza okozta fertőzést, illetve járványkitörést azonosítottak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság munkatársai. Az állati és emberi influenzavírusok keveredésének megelőzése és a géncsere lehetőségének csökkentése érdekében az Országos Tisztifőorvosi Hivatal részéről felajánlásra került térítésmentes védőoltás a sertés és baromfi tartásával, valamint ezen állatok szállításával, szervezett munkavégzés keretében foglalkozó személyek számára. Védőoltásban részesíthetők továbbá a baromfi-feldolgozókban, a vágóhidakon dolgozók, valamint mindazok, akik az állati eredetű influenzavírussal fertőzött, vagy arra gyanús állatok megsemmisítésével foglalkozhatnak.

A védőoltás nem a madárinfluenza, hanem a humán influenza ellen véd. Az influenza elleni védőoltás nem kötelező. A most terjedő H5N8 vírustörzs esetében nem igazolt a vírus emberi megbetegedést okozó képessége. A humán védőoltás célja egy ilyen vírus kialakulásának, vagyis az esetleges reasszortáció kialakulásának a megelőzése.

A védőoltással kapcsolatos további információ a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályától kérhető.

AktuálisinfluenzaTolna Megyei Kormányhivatalmadárinfluenza