2024.06.23, Vasárnap

Üdvrivalgás és olimpiamámor Bonyhádon

2016.08.10. 08:31

Hatalmas hajrával megszerezte a bronzérmet Kenderesi Tamás 200 m pillangón Rióban.

Megnéztem volna a Kenderesi szülők arcát, miközben végignézték a futamot ma hajnalban. A bronzérem egy kicsit az övék is, hiszen az ő támogatásuk nélkül nem jutott volna idáig Tamás. Aki még csak 19 éves, és ez még csak az első olimpiája. Nyugodtan jegyezzük meg a nevét.

 

A 200 m pillangó fináléjára a legjobb idővel a bonyhádi fiú készülhetett: először az előfutamban, majd az elődöntőben is egyéni csúcsot úszott, emellett mindkét alkalommal legyőzte példaképét, a 19-szeres (most már 20-szoros) olimpiai bajnok amerikai Michael Phelpset.

Elképesztően erős volt a mezőny. A harmadik legjobb idővel jutott be a világcsúcstartó Cseh László, és ott volt a szám olimpiai címvédője, dél-afrikai Chad Le Clos, valamint 400 méter vegyesen már bronzérmes japán Szeto Daija
   
Az Olimpiai Uszoda jelentős része Phelpsnek szurkolt, óriási ovációval fogadták a szupersztárt. A rajt előtt hatalmas hangzavar volt, a nézőket figyelmeztetni kellett.

 

A start után Cseh nagy lendülettel kezdett először mégis Phelps érintette a falat. Féltávnál az amerikai mögött Cseh és Kenderesi volt a sorrend, a szám 30 éves világbajnoka azonban fokozatosan lassulni kezdett és már ekkor látni lehetett, hogy nem tud beleszólni az érmes csatába. Kenderesi ezzel szemben nagy hajrába kezdett, az utolsó métereken még az ezüstre is volt esélye, végül 1:53.62 perces egyéni csúccsal harmadik lett. Cseh ideje 1:56.24 perc volt, ami a hetedik helyre lett elég.
 

  

"Nagyon boldog vagyok. Nagyon meglepődtem, hogy sikerült érmet szereznem. Az utolsó öt méteren már a szívem vitt a célba. Izgalom volt bennem, de görcsösség nem" - nyilatkozta Tamás.
   

 "A rajt előtti közjáték nem volt szerencsés, de nem ez volt a probléma. Az utolsó ötven méteren nem haladtam, szinte egy helyben álltam, ilyet olyan versenyen szoktam érezni, amikor előtte tíz percig úszok valami mást. Egyszerűen elfáradtam, próbáltam nekimenni, vártam, hogy jön az a londoni könnyed úszás, de nem jött. Ha fele olyan jó formában jöttem volna, mint amilyenben Londonban voltam itt simán lehetett volna nyerni. Kenderesi Tamásnak gratulálok a bronzéremhez, nekem pedig ott van még a 100, az nem olyan hosszú, talán jobban fogom bírni" - értékelt Cseh Laci.
    

Az 1:53.36 perccel győztes Phelps ezzel pályafutása 20. olimpiai aranyérmét szerezte a japán Szakaj Maszatót mindössze négy századdal megelőzve.

Meglesz az a tetoválás Phelps aláírásával


    

AktuálisúszásolimpiaKenderesi Tamás