2024.03.29, Péntek

Halmajon avatták fel a dombóvári szobrász alkotását

mti

2017.08.06. 14:21

A reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták - Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását - Kálvin János egész alakos szobrát Halmajon.

Hirdetés

A kereszténység vállalása sokszor nagy kihívásokkal jár, erőt, kitartást igényel - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára pénteken Halmajon, ahol a reformáció 500. évfordulója alkalmából felavatták Kálvin János egészalakos szobrát, Varga Gábor dombóvári szobrász alkotását.

Soltész Miklós a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település református templomának kertjében, az ünnepi istentiszteletet követően tartott eseményen azt mondta: Halmaj évszázadokon keresztül sok nehézségen, pusztításon ment át, szenvedett a huszitáktól, a török időkben, a pestisjárványtól, az árvíztől, 1640-re ki is halt a település.

"A 21. században, most a muszlim megszállás ellen tudunk védekezni" - tette hozzá, megjegyezve: az árvizekre többnyire már fel tudunk készülni, a járványokat megfékezik az orvosok kutatók segítségével. Ugyanakkor az európai ember, főleg Európa nyugati felében a technikai csúcsfejlődés ellenére egy dologra nem tud felkészülni: a lelki betegségekre, szenvedésekre.

Soltész Miklós kitért arra: ezt elsősorban a lelketlenség határozza meg, csak a ráció számít.

Az államtitkár úgy fogalmazott: mindezt azért, mert úgy gondolják, hogy az értékek közül száműzni kell a hitet, a lélek szerepét ki kell gúnyolni, az erkölcsöt, az egyházakat nevetség tárgyává kell tenni.

Azt hangoztatta, hogy ezekre a pusztító tanokra, cselekedetekre egyetlenegy lehet a válasz: a kereszténység megőrzése, megerősítése.

Balog Zoltán miniszternek az emlékév megnyitóján elhangzott szavait idézve azt mondta: "a történelmi kapcsolatok az elmúlt ezer évben alapvetően meghatározták Magyarország kultúráját, az igaz hit pedig mindig kultúrát hoz létre. A felekezeti sokszínűség az ország erőssége kell, hogy legyen".

Szólt arról is, hogy a reformáció törekvéseinek megőrzése a református, az evangélikus egyházhoz, a kisebb protestáns felekezetekhez tartozóknak ötszáz éve az Istenhez vezető utat mutatja meg.

Kitért arra, hogy az emlékév jelentős történésekre, kultúrtörténeti eseményekre, a hit erejére hívja fel a figyelmet. Építészeti emlékek, templomok, imaházak, képzőművészeti alkotások újulnak meg, létesülnek szerte a Kárpát-medencében.

Kiemelte, hogy mindezeket a kormány 2015-ben 420 millió forinttal, 2016-ban 530 millió forinttal, míg 2017-ben több mint egymilliárd forinttal támogatta.

 

Forrás: mti

KitekintőszobrászDombóvárhalmajreformáció 500kereszténység