2024.07.25, Csütörtök

Szekszárdon is megújulnak a nevelési-oktatási intézmények

mti

2017.02.25. 18:46

A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy a fenntartásában működő nevelési-oktatási intézmények állapota megfeleljen a 21. század követelményeinek. Az iskolahálózat fejlesztésének keretében, a pályázati lehetőségeknek köszönhetően tanítási épületek, kollégiumok, tangazdaságok, tanműhelyek megújítása folyik országszerte.

A fejlesztés részeként valósult meg az FM Dunántúli Agrár-szakképző Központ, Csapó Dániel Középiskola, Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium bővítése, felújítása és gépparkjának bővítése is, a beruházást pénteken adták át Szekszárdon. Az intézmény 575 millió forint támogatásban részesült. A szekszárdi kollégium épületének felújítására mintegy 85 millió forint, a bemutató üzem, komplex tangazdaság kialakítására 140 millió forint állt rendelkezésre. A fennmaradó, mintegy 350 millió forint a kaposvári intézmény tetőtér beépítését, új tantermek kialakítását szolgálta.

Az FM közleménye szerint az átadáson Nagy István, a tárca parlamenti államtitkára felidézte, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán hat, a tárca fenntartásában működő intézmény nyert el egyenként 130-150 millió forintos támogatást épületszigetelésre és a nyílászárók cseréjére.

Emellett huszonhat intézmény vett részt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) innovatív iskolák fejlesztése elnevezésű pályázatán, míg más intézményekben TAO-támogatással sikerült tornatermet felújítani.

Az FM külön kormányzati keretből 400 millió forinttal támogatta a Soós István Borászati Szakképző Iskola Szigetcsépi Tanüzemének megvalósulását, további 400 millió forinttal pedig a Szentannai Sámuel Középiskola és Kollégium fejlesztéseit.

Az épületenergetikai fejlesztésre irányuló Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) 5.2.10. projektekben tizenhét szakképző intézmény vesz részt. Ezen kívül a KEHOP 5.2.11. projekt tíz FM-es szakképző intézmény, a KEHOP 5.2.2. épületenergetikai projekt további tíz FM-fenntartású iskola megújulását szolgálja. TAO-pályázat keretében egy intézménynél tornacsarnok építése zajlik, a Nemzeti Földalap megtakarításai terhére három intézményben zajlottak le 2016-ban korszerűsítések - ítrák a közleményben.

GazdaságSzekszárdfejlesztésFöldművelésügyi Minisztériumszakképzésoktatási intézmény