2024.05.01, Szerda

Átadták a medinai ovi korszerűsített épületét

tolnamegye.hu

2018.10.09. 17:00

Vén Attila polgármester köszöntőjében elmondta: bár a beruházás összértéke 114 millió forint volt – tekintettel a funkciójára – sokkal többet ér a településlakók számára. Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Közgyűlés elnöke személyesen üdvözölte az átadón megjelenteket, köztük az óvodásokat.

Hirdetés

A polgármester beszédében kitért arra is, hogy az intézményben dolgozók munkáját is segíti a korszerűsítés. A gyermekeket immár nem csupán a kedves óvónők és szép szavak, hanem egy megújult környezet is fogadja. Gandhit idézve rávilágított, mennyire fontos a hiteles nevelői munka.

Vén Attila a projekt támogatásáért köszönetet mondott Fehérvári Tamásnak, aki elmondta: osztozik a medinaiak örömében. Az elnök bejelentette, hogy a 27,55 milliárdos TOP (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) források 92 százaléka, azaz 25,5 milliárd forint gazdára talált. Ezek az összegek mind azt szolgálják, hogy Tolna megyében még jobb legyen élni. Óvoda és bölcsőde felújításokra több mint két milliárd jutott, melyből 13 projektet valósítanak meg – húzta alá a közgyűlés elnöke.

Fehérvári Tamás szerint az óvodai nevelés – a családi atmoszférához hasonlóan – a közösséghez, a nemzethez tartozást erősíti a gyermekekben. A megyei önkormányzat számára a közösségek is értéket jelentenek, ennek szellemében kerül megrendezésre évről-évre a „Vár a megye” – Tolna Megyei Értékek Napja. Az értékmegőrzés folyamatában fontos szerepet játszanak a települések, ezért a megye megpróbál minden támogatást megadni a jövőben is.

Konrád László helytörténész az óvoda kapcsán megemlítette: az egykor pedagóguslakás és iskola funkciót betöltő épület immár egybe tartozik. Medinának papja még nem, de iskolája már volt – ez akkoriban nagy szó volt Konrád László szerint. Az első tanító a faluban Bitskey István volt, aki délelőtt tanítóként, délután pedig nótáriusként, azaz a mai értelemben vett jegyzőként dolgozott.

 

Galéria

AktuálisTolna megyeTOPóvodakorszerűsítésMedina