Hirdetés


Hét sportpark létesítésére pályázik Szekszárd

Hét sportpark létesítésére pályázik Szekszárd

kadarka.net

2016.07.16. 08:38

A sportolás révén a a lakosság általános egészségi állapotának javulását remélik.

Futókörrel is bővíthető sportparkok létesítésére nyújthatnak be pályázatot a települési önkormányzatok.  Szekszárdon hét helyen mozgatnák meg a lakosságot, a helyszínek kiválasztása is megtörtént.

 

Az egészség megőrzésének legjobb módja a rendszeres testmozgás. Ám, Magyarországon mindössze a lakosság 10-15 százaléka sportol rendszeresen, vagyis legalább heti két alkalommal. Ahhoz, hogy ezen az arányon javítani lehessen, szükséges a sportolási feltételek biztosítása. A „Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program” ezt a célt szolgálja – mondta el Ács Rezső, Szekszárd polgármestere csütörtökön, a Zöldkert utcai játszótérnél tartott sajtótájékoztatón.

Kiválasztották a helyszíneket is

Az önkormányzatok a település lélekszámától függően nyújthatnak be pályázatot sportparkok létesítésére. Szekszárdon ennek értelmében legfeljebb hét helyen jöhet létre ilyen park – tudatta a polgármester.

A helyszínek kiválasztása megtörtént, a Közgyűlés döntése értelmében a Zöldkert utca mellett, a Tartsay-, a Béri Balogh Ádám-, a Mátyás Király-, (a főiskola melletti részen) valamint a Perczel Mór (volt Tambov lakótelep) utcában, illetve az Otthon és az Árnyas utca kereszteződésénél, valamint a Kápolna téren épülhet sportpark - írja a kadarka.net.

A kiválasztásnál szempont volt, hogy a sportparkok arányosan elosztva helyezkedjenek el Szekszárd területén. Ugyancsak szempont volt, hogy a parkok már meglévő játszóterek mellé kerüljenek – tájékoztatott Ács Rezső.

A programban szabadtéren felállított ügyességi és erősítő eszközökkel felszerelt parkok létesítésére lehet pályázni. Ilyeneket Szekszárdon jelenleg az Energiaparkban és a Sportcsarnok előtti területen találni.

A pályázat több méretű sportpark építésére kínál lehetőséget, 2 és 6 millió forint közötti költséggel. Szekszárd az utóbbi, vagyis 6 millió forint értékű parkok építésére pályázik. A pályázat segítségével összesen tehát mintegy 40 millió forint értékű fejlesztés valósulhat meg. Az önerő nélküli pályázat a létesítés teljes költségét fedezi – mondta el a városvezető.

A program ugyancsak lehetőséget kínál a sportparkok melletti, 200-400 méter hosszú, 125 centiméter széles rekortán (gumi) futókörök (futópályák) kialakítására. Ehhez természetesen megfelelő méretű térre van szükség. Ezt figyelembe véve Szekszárdon négy sportpark mellett épülhet futókör – tudatta a polgármester. A futópályák létesítéséhez azonban már önerő szükséges, ám ennek mértéke egyelőre nincs meghatározva  – tette hozzá Ács Rezső.

A pályázat benyújtásának határideje augusztus 15., így – sikeres pályázat esetén – jövő év elején, de legkésőbb nyárig  megépülhetnek a parkok.

Az önkormányzat azt reméli, hogy a sportparkoknak köszönhetően több gyermek és több szülő sportol majd, ezzel pedig emelkedik a lakosság általános egészségi állapota – mondta el zárásként a polgármester.

pályázatszekszárdstreet workoutsportpark