2024.04.25, Csütörtök

Augusztusban vízvédelmi ellenőrzések lesznek az állattartó telepeken

2016.07.25. 16:06

Az ellenőrzés-sorozatot ütemterv alapján, augusztus közepétől kezdik meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok.

Hirdetés

Augusztusban országszerte a vízvédelmi hatáskörrel és illetékességgel rendelkező katasztrófavédelmi igazgatóságok ellenőrzik, hogy az állattartó telepeken betartják-e „A vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezés elleni védelme” elnevezésű jogszabályban foglalt követelményeket.

 

A nitrogén az élőlények számára létfontosságú tápanyag, azonban a talajban, valamint a felszíni és felszín alatti vízben történő feldúsulása vízminőségromlást és egészségkárosodást okozhat. Ennek megakadályozása érdekében szigorították a mezőgazdasági tevékenységekre vonatkozó előírásokat, Magyarország területének több mint kétharmadát nitrátérzékeny területnek minősítették, amelyek védelme különös jelentőséggel bír.

 

A mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdálkodóknak nitrátérzékeny területen az EU Kölcsönös Megfeleltetés körébe tartozó követelményeket, nem nitrátérzékeny területen a Helyes Mezőgazdasági Gyakorlat követelményeit kell betartaniuk annak érdekében, hogy a talaj, valamint a felszíni és felszín alatti víz mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezését megakadályozzák.

 

A tavalyi ellenőrzések során alapvetően együttműködők voltak a gazdálkodók. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködésben uniós módszertannal részben kockázatelemzéssel, részben véletlenszerűen jelöli ki az ellenőrzendő telepeket. Az elmúlt évben 598 telephelyen volt ellenőrzés, 73 gazdálkodó a követelményeket megfelelően teljesítette, 351 gazdálkodónál nem kellett alkalmazni az előírásokat, 13 gazdálkodó esetén tártak fel nem megfelelőséget, 3 gazdálkodónál az egyik részkövetelmény teljesült, a másik azonban nem.

 

A 2016. évi ellenőrzés-sorozatot ütemterv alapján, augusztus közepétől kezdik meg a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok. Az érintett gazdálkodókat előzetesen kiértesítik, és az állattartó telep rendeltetésszerű működésének legcsekélyebb zavarása mellett végzik majd el a helyszíni ellenőrzéseket.

A helyszínen megtekintik a nitrátszennyezés lehetséges forrásait, így a siló- és trágyatárolókat, a haszonállatok tartására szolgáló építményeket, szükség szerint fényképfelvételeket készítenek és megvizsgálják a kapcsolódó hatósági engedélyeket is. A helyszíni ellenőrzésről jegyzőkönyv készül, az esetleges nem megfelelőségről pedig hatósági határozatot kell hozni. 

Országos hírekmezőgazdaságállattartásnitrátvízvédelem