2024.04.16, Kedd

Föld alatti sétára hív Bátaapáti a Kulturális Örökség Napjain

mti

2017.09.14. 13:56

A reformáció 500. évfordulója jegyében evangélikus templomokat kereshetnek fel és a bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló föld alatti részeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kulturális örökség napjainak Tolna megyei helyszínein, szombaton.

Hirdetés

A programsorozat részeként a Völgységben a kismányoki és a váraljai evangélikus templom nyitja meg kapuit. A kismányoki épület a tájegység egyik legrégebbi luteránus temploma, a németség betelepítése után, a 18. század végén épült; különlegessége a bonyhádi Roth József műhelyében készült, ma is megszólaltatható, barokk orgona - mondta Szőts Zoltán, a bonyhádi Völgységi Múzeum igazgatója az MTI-nek.

Váralján az 1802-ben felépített templom mellett a helyi németség néprajzi emlékeit bemutató népművészeti ház is nyitva lesz. A környék érdekessége a szombaton szintén látogatható györei templomiskola, amelyet a második világháború után, a németek kitelepítése miatt elhagyott, egyhajós evangélikus templom köré építettek; ma iskola és könyvtár működik falai között.

A bonyhádi múzeum kirándulást szervez szombatra az evangélikus építészeti értékek megtekintésére, a körúton felkeresik a szászvári kastélyt és a Baranya megyei egyházaskozári evangélikus templomot is.

A bátaapáti Nemzeti Radioaktív Hulladéktároló vendégei a felszíni látogató központ mellett föld alatti sétát tehetnek: délelőtt a 250 méter mély K1-es kamrában ismerkedhetnek a létesítmény működésével, egy alkalommal pedig a 340 millió éves gránittömbben épített tároló felszín alatti látogatókamrájába mehetnek le.

 

Forrás: mti

KultúraBonyhádTolna megyeprogramok2017Bátaapátikulturális örökség napjai