2024.04.25, Csütörtök

Balkán népek zenéjével folytatódik a bátaszéki utcafesztivál

bataszek.hu

2017.08.14. 09:22

Folytatódik a Táncolj velünk utcafesztivál rendezvénysorozat Bátaszéken. 2017 augusztus 18-án este a Táncház Vélin Vesznával és a VIZIN Zenekarral találkozhatnak a fesztiválon résztvevők.

Hirdetés

A bunyevác-horvát származású Vizin Antus pécsi tanárképző főiskolásként fontosnak tartja a magyarországi horvátok és szerbek énekes és hangszeres népzenéjének gyűjtését. 1981-től szervezi és vezeti a BARANYA Táncegyüttes zenekarát, amely később önálló népzenei együttessé alakul.

Az együttes alapító tagja az ország talán e műfajban legjobb, de biztosan legjellegzetesebb hangú énekese a "szárazfát" (tamburakontra) is életre keltő Dervár Ferenc "Kume", a tamburás Gyorgyevics Jován, majd Rádity Milenkó, az azóta a duda első számú művészei között jegyzett, amúgy több hangszeren is játszó Szabó Zoltán, a hangszerét akár a hóna alatt is elcipelő bőgős Piroska Gyula. Végül, de tán elsősorban, az egymást váltó három virtuóz hegedűs: az igéző barna Bíró Zsófia, a rakoncátlan szőke Ozsvári Zsuzsanna és a szelíd Szamek-Nagy Andrea.

A közép-generáció tagjai Tiszai Jakab (harmonika), Kovácsevics Attila (primtambura), Kovácsevics László (basszprimtambura), Csátity Bránkó (tamburakontra), de a zenekarral rövidebb-hosszabb ideig együtt muzsikál Filákovity Vjekoszláv, Popovics Deján és Sztanics Balázs is. 

Magától értetődően a közös munka során elsősorban a hazai horvát és szerb néprajzi gyűjtések anyagát feldolgozva alakítják ki a repertoárjukat, de műsorukon megtalálhatók a tőlünk délre élő más népek (albán, bolgár, görög, macedón, román, stb.) muzsikái is.

 

Forrás: bataszek.hu

KultúratánczeneBátaszék2017 nyárutcafesztiválbalkán