2024.04.19, Péntek

Idén Mészöly megértése áll a Szekszárdi Magasiskola középpontjában

mti

2017.07.05. 09:32

A Szekszárdi Magasiskola elnevezésű irodalmi alkotótábor és mesterkurzus július 10-én kezdődő programjában nyilvános felolvasó estek, valamint kritikus-író beszélgetések is szerepelnek.

Hirdetés

A szekszárdi önkormányzat, a szekszárdi PAD Irodalmi Egyesület és a Mészöly Miklós Egyesület húsz résztvevővel rendezi meg Mészöly szülővárosában az egyhetes írótábort, ezúttal A megértés gyengesége címmel.

Az esemény meghívójában Szilasi László, a mesterkurzus vezetője Az atléta halála című 1966-os Mészöly-regényt idézte: "Az igazi megértésben mindig van egy csöpp gyengeség is." Mint írta, a tábor szemináriumain azt keresik majd, ami "igazivá teheti az írásos megértést".

"Mészöly írásművészetéről kemény, erőszakos kép alakult ki, ha megpróbáljuk aláhúzni azokat a jeleket, hogy a megértésre való igyekezetben gyengeség is van, jót tesz Mészöly tanításának. Szeretnénk átadni azt, hogy mit lehet elsajátítani Mészölytől most, és ehhez különös módon ez a gyengeség is hozzátartozik" - mondta az író az MTI-nek.

A kurzuson Szilasi László mellett Péterfy Gergely a prózáról, Orcsik Roland és Vörös István a versírásról tart szemináriumokat. A program nyilvános részében hétfőn a Mészöly Miklós Emlékházban Bazsányi Sándor, Nagy Boglárka, Szilágyi Zsófia, Thimár Attila tart előadást az íróról, majd a szekszárdi Bormúzeumban a négy kurzusvezető felolvasó estjét rendezik meg.

A hét további estéin egy-egy kritikus beszélget írókkal, költőkkel a Vármegyeháza Pollack kávézójában. A sorozat meghívott vendégei Ágoston Zoltán, Keresztesi József, Mészáros Sándor, Sós Dóra valamint Baranyai László, Kukorelly Endre, Márton László, Szkárosi Endre, Szabó Róbert Csaba és Tóth Krisztina lesznek.

A Márton Lászlóval tervezett beszélgetés után bemutatják a 2005-ben Mészöly-díjat kapott íróról, műfordítóról készült portréfilmet; a tábor utolsó napján a Placc közösségi házban a kurzus résztvevői is felolvassák írásaikat.

 

Forrás: mti

KultúraSzekszárdszekszárdi magasiskolaMészöly Miklósirodalmi alkotótábor