2024.04.19, Péntek

Bormustrával indul az idei Sillerfesztivál

mti

2017.05.31. 15:30

2017. június 2-án immár tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Országos Sillerfesztivál Pakson, a Sárgödör téren ahol a közönség is megkóstolhatja a Kárpát-medence legjobb sillereit.

Hirdetés

A szervezők főzőversennyel, prés(szín)házzal, prés(muzsika)házzal és egy sor hagyományos programmal készülnek a kétnapos fesztiválra.

Polgár Zoltán, a Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesületének vezetőségi tagja az MTI-nek elmondta, hogy két-háromszáz minta nevezését várják a Kárpát-medence területéről a versenyre. Az értékelésben hetvenkét borbíró vesz majd részt - tette hozzá.     

Mint felidézte, a városnak volt egy csodálatos, évszázados terméke, a paksi siller, amelyet Budapesten a 19. században és a 20. század első felében harmincöt helyen kínáltak. A Sárgödör Téri Présháztulajdonosok Egyesülete tíz éve határozta el, hogy visszaállítja az egykor híres paksi borféle nimbuszát. Ezt szolgálja a fesztivál is.
    

A sillerek versenye pénteken zajlik, szakmai konferenciát is tartanak, a nagyközönséget pedig táncház várja. Szombaton a nemzeti és tájjellegű ételek, valamint a sütemények versenye nyitja a napot. Különleges programként - Prés(szín)ház és prés(muzsika)ház címmel - a présházak némelyike alkalmi színházzá válik, más helyeken pedig zenével várják a látogatókat.
    

A fesztiválon fellép a Maszk Bábszínház, a Spirit Színház és a Vetővirág Népzenei Együttes, a Sárgödör téren felállított sátor nagyszínpadán koncertet ad a Roy&Ádám Trió és a Bagossy Brothers Company, Pintér Petra és Tóth Levente, valamint a Shisha Café zenekar.

 

Forrás: mti

KultúraPaksgasztronómiaPrésháztulajdonosok EgyesületeOrszágos Sillerfesztivál