2024.03.29, Péntek

Tolna megye több tájháza is csatlakozott az idei Tájházak Napjához

mti, tajhazszovetseg.hu

2017.04.20. 15:34

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2017-ben április 22-23-án rendezi meg a Tájházak Napja elnevezésű országos rendezvénysorozatot. Az esemény Szent György ünnepéhez kötődik: ahhoz az időszakhoz, amely április végén a tavaszi megújulást hozza.

Hirdetés

Az eseményen országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. A programok között hagyományőrző csoportok fellépései, kézműves foglalkozások és vásár, valamint szakvezetéses séták, ügyességi versenyek és kiállítások is szerepelnek.

 

Íme, a Tolna megyei tájházak programkínálata: 

 

Decsi Tájház

"A Sárközi tájház megtekintése, az állattartással, halászattal kapcsolatos kiállítás bemutatása. A Sárközről készült terepasztal megtekintése: sárközi falvak makettjei, az állattartásról és a Duna folyamának áradásáról. Kérdőív kitöltése a Sárköz állatvilágáról, és az állattartásról. ""Keresd a tavasz virágait"", a tájház területén játék. A helyi speciális kerekkalács kóstolási lehetősége. Borkóstoló, helyi kézművesek bemutatkozása, vására. Kézműves foglalkozások, játéksarok. "    Napfényes tavaszünnep a sárközi tájház udvarán. Néptáncbemutató és táncház. A kezdés időpontja: 2017. április 23. 13:00.A programok csak április 23-ra, vasárnapra vonatkoznak!"

 

Bogyiszló Tájház

"Április 22-én a Bogyiszlói Tájház megtekintése ingyenes (tárlatvezetéssel) 13 - 17 óráig. Április 23-án, 10 órától várjuk az érdeklődőket játékos vetélkedőkkel, rejtvényekkel, kézműves foglalkozásokkal, helyi ételkóstolással és kincsrejtéssel. Igény szerint lehetőséget biztosítunk a Kasztói őstölgyes, illetve az Orchideás erdő felkeresésére."

 

Bátai Tájház és Halászház

"A Tájházak Napján a hon- és népismeret oktatás és a vizuális nevelés fejlesztési céljaira kiemelt figyelmet fordítva mutatjuk be, szakvezetéssel, a tájház népi műemlék épületének építészeti jellegzetességeit és berendezését, valamint a helyi népviseletet, díszítőművészetet, kézműves tevékenységeket és a hagyományos paraszti gazdálkodást. A program célja, hogy a pedagógusok, szakkörvezetők, a téma iránt érdeklődők megismerjék a tájház kínálta lehetőségeket.

Szakvezetés: 14. 30 órakor és 16. 30 órakor.                                                                       

Régi somogyszobi szokás volt, hogy húsvét hétfőjén a falu népe összegyűlt a „húsvéti” réten, nemre, vallásra és korra való tekintet nélkül játszani, beszélgetni.  Ezt elevenítjük fel idén, immár negyedik alkalommal. Fiataljaink szervezésében népi játékokkal és népi játékokat lehet játszani a Vilma-ház portáján. Különböző fánkféleségek vására színesíti a délutánt.

A Húsvéti rét nyitóprogramjaként kiállítás nyílik a Ház foglalkoztatójában a téli fonók alatt készített kézimunkákból.

15 és 16 órakor csoportos tárlatvezetéssel megtekinthető a műemlékház, benne a fehérgyászba öltöztetett szobabelső."

 

Bátaszéki Tájház

"Bátaszék városa a nyitott tájház programját összeköti a Föld napi, Molyhos Ünnep rendezvénnyel, mely alkalomból az érdeklődők ingyen látogatathatják a tájházat délelőtt, majd délután a 2016 Európa év fájánál, a bátaszéki molyos tölgynél folytatódik Föld napi rendezvényünk. A Molyhos Piknik elnevezésű rendezvény célja, az eddigi Magyarország év fájának győzteseit összehívja, és egy kellemes délutáni időtöltést kínáljon a látogatóknak. A rendezvény tematikája a környezetvédelem és az újrahasznosítás.

A rendezvényen többek között az Ököváros Ökorégió Alapítvány és számos kézműves kitelepül. Kovács Gábor népzenész hangszerkészítéssel és hangszerbemutatóval várja a vendégeket, amelyet újrahasznosított dolgokból készít.  Lesz népi játszóház és rajzverseny, Markó Zsuzska és zenekara is fellép."

 

A Tájházak napja programsorozatot először 2013-ban rendezték meg azzal a céllal, hogy a színes programokat kínáló tájházak a figyelem középpontjába kerüljenek.

 

Forrás: mti, tajhazszovetseg.hu

KultúraTolna megyeprogramokBátaszékTájházak NapjaBátadecsbogyiszlónéphagyomány