2024.04.20, Szombat

Leonardo-kiállítással ünnepel az Atomenergetikai Múzeum

mti

2017.03.31. 15:32

Megnyitásának 5. évfordulóját ünnepli a paksi Atomenergetikai Múzeum. Ennek alkalmából új időszaki kiállítás nyílt az intézményben, mely Leonardo da Vinci mérnöki munkásságát állítja a középpontba.

Hirdetés

Mint Enyedi Bernadett, a múzeum vezetője az MTI-nek elmondta, a kiállítás több mint húsz, Leonardo da Vinci tervei alapján készült modellt vonultat fel. Készítőjük a Romániában élő, magyar származású Antal Lajos, aki több mint tíz esztendeje készít modelleket Michele Lombardi, a Leonardo da Vinci: Genius of the Machines című könyv egyik szerzője felkérésére.

Enyedi Bernadett kiemelte, hogy a jubileumi rendezvények vezérfonalát a kísérletezés adja, ezért is esett a választás Leonardo da Vinci mérnöki munkásságának bemutatására.

Mint Enyedi Bernadett megjegyezte, a múzeum létrejötte is tekinthető egyfajta kísérletnek, hiszen Európában ez az egyetlen ilyen tematikájú múzeum. A valamikori üzemtörténeti gyűjteményből mára kiváló értékelésű, az öt év alatt 70 ezer látogatót fogadó országos szakmúzeum lett, ahol komoly múzeumpedagógiai munka folyik, rendszeresen szerveznek családi és szakmai programokat, csatlakoznak országos programsorozatokhoz. 

A múzeumnak - mint vezetője hangsúlyozta - kiemelt célja, hogy továbbra is szerepet vállaljon a nukleáris energetikával kapcsolatos ismeretterjesztésben.

A zseniális olasz művész-tudós harci szekere, repülő szerkezetei, nyomdagépe, kerékpárja, mechanikus elemei július 25-ig tekinthetők meg az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Atomenergetikai Múzeumában.

KultúrakiállításPaksévfordulóAtomenergetikai MúzeumLeonardo da Vinci