2024.04.24, Szerda

Busómaszk-faragó kiállítás nyílt a Tamási Galériában

infotamasi.hu

2017.01.25. 09:55

Január 25-én a Tamási Galériában Englert Antal busómaszk-faragó népi iparművész kiállításával kezdik meg az új évet.

Hirdetés

Englert Antal a határainkon túl is egyik legismertebb maszkfaragó, Mohácson született. Már gyermekkorában ismeretségbe került a maszkokkal, mesterével Kalkán Mátyás népművésszel, akitől elsajátította a busómaszk-faragás fortélyait.

Megismerte a mohácsi sokácok hagyományait, szokásait, mindennapi életét, mondavilágát. Ezáltal sikerült kialakítania egy olyan látásmódot és formavilágot, amely ötvözi, és tiszteletben tartja a hagyományt.

Pályája során valamennyi neves mestertől tanult. Mára tanítványai, követői is szép számmal vannak. Legkiválóbb tanítványa és reményei szerint méltó utóda a fia, Lukács Gábor, akinek néhány munkája a Tamási Galériában is látható lesz.

A mohácsi farsangnak legfontosabb kelléke az ijesztő, durván vagy mívesen megfaragott fűzfa-álarc a rajta lévő birkabőrből készült takaróval. A busómaszknak is – mint minden álarcnak – az a feladata, hogy elrejtse, elfedje viselőjét. A maszk félelmetes és vidám egyszerre, kifejezi azt az átváltozást, ami az évszakváltozással kapcsolatos hiedelmekből következik.

A kiállítást maga az alkotó ajánlja az érdeklődők figyelmébe január 25-én, szerdán 16.30 órakor.

A megnyitón a Würtz Ádám Általános Iskola Kaláris énekegyüttese közreműködik.

A kiállítás február 19-ig látogatható.

KultúrakiállításEnglert AntalTamási Galériabusómaszknépi iparművész