2024.03.29, Péntek

Hangversennyel emlékeznek Liszt első szekszárdi koncertjére

MTI

2016.10.13. 11:07

Ünnepi hangversennyel emlékeznek a tolnai megyeszékhelyen Liszt Ferenc első szekszárdi koncertjére, amelyet 1846-ban adott a vármegyeháza dísztermében.

Hirdetés

Az október 18-ai koncertet, amelyen Jandó Jenő Kossuth-díjas zongoraművész játszik Liszt-darabokat, az eredeti helyszínen, a 170 évvel ezelőtti eseményhez hasonló körülmények között rendezik meg - mondta a programot ismertető sajtótájékoztatón Horváth Kálmán, a megyeházát működtető Tolna Megyei Kormányhivatal vezetője.
    

Ahogy 1846-ban, ezúttal is két hangverseny lesz, az első, délben kezdődő alkalomra zeneiskolás diákokat, az esti koncertre a szélesebb közönséget várják.  
    

Ács Rezső, a város polgármestere emlékeztetett arra, hogy a komponista és zongoraművész szorosan kötődött Szekszárdhoz; négy alkalommal adott koncertet a városban, először 1846-ban báró Augusz Antal meghívására jött el, 1876-os látogatásán pedig itt ünnepelte 65. születésnapját, és ekkor írta meg Szekszárdi mise című művét.
    

A jövő keddi koncertre felújítják a vármegyeháza Förster gyártmányú hangversenyzongoráját. Az 1846-os, fatőkés zongorát, amely jelenleg a megyeháza Liszt-emlékszobájában látható, tisztán már nem lehet megszólaltatni.
    

A koncerten továbbá kiállítás mutatja be Liszt Ferenc alakját és korát, amelyet azzal is felidéznek, hogy a közönséget a Bartina néptáncegyüttes tagjai korabeli viseletben fogadják majd.
    

Liszt Ferenc 170 éve többek között Bellini- és Weber-operarészletek átdolgozásait, valamint Schubert-darabokat játszott Szekszárdon. Jandó Jenő koncertjén nyolc Liszt-mű szerepel: két Petrarca-szonett feldolgozása, kései művei közül a Szürke felhők és az Álomban című darab, Verdi Rigolettójának egy feldolgozása és a 8. magyar rapszódia, amelyet Szekszárdon írt, és Augusz Antalnak ajánlott.

KultúraSzekszárdkomolyzeneLiszt Ferencvármegyeháza