2024.03.29, Péntek

Szekszárdi Szüreti Napok: négy nap, több mint hatvan program, negyven borászat

MTI, szekszard.hu

2016.09.08. 10:41

Népzenei és könnyűzenei koncertek, népművészeti kiállítás, borszeminárium, valamint negyven borászat várja a közönséget az idei Szekszárdi Szüreti Napokon, amelyet szeptember 15-től 18-ig rendeznek meg a tolnai megyeszékhelyen.

Hirdetés

A négynaposra bővül a programsorozat leglátványosabb eseménye a szombati szüreti felvonulás lesz, ahol várhatóan 50 hagyományőrző csoport - köztük vendégként a Jajcei Városi Néptáncegyüttes -, civil szerezet, borrend tagjai vesznek részt, mintegy kétezren.

 

Kivetítőn is lehet követni az eseményeket

A fesztivál elrendezése megegyezik a tavalyival, a Széchenyi utcától nyugat felé – a Garay téren – kap helyet a kézművesvásár nagy része, míg a Borudvar és az Ízek utcája, valamint a kisebb színpad a Béla király téren várja a vendégeket. A Széchenyi utcától keletre – a Szent István téren – lesz megtalálható a vásárosok kisebb része, a vidámpark pedig a Prométheusz parkban és a Korzó parkolóban várja a gyermekes családokat.

A nagyszínpad ezúttal is Szent István téren kap helyet, ám az idén valamivel távolabb, a vasút irányába, a Mikes utcai kereszteződésnél állítják fel. Ezt a látogatók – várható – magas száma indokolja, ezzel ugyanis nagyobb hely jut majd a koncertekre érkezőknek – tudatta Ács Rezső polgármester, a rendezvény sajtótájékoztatóján.

Újításként kivetítőt helyeznek el a nagyszínpadnál, melynek köszönhetően a távolabb lévők is jól láthatják majd a színpadi történéseket. A Béla király téren szintén elhelyeznek egy kivetítőt, melyen a terv szerint élő képeket vetítenek majd a Szüreti Napokról.

 

A popzene nagy öregjei és a borászat fiataljai is ott lesznek

Halmai-Nagy Róbert, a Babits Mihály Kulturális Központ igazgatója beszámolt arról, hogy a szekszárdi fesztiválon tartja új lemezét bemutató koncertkörútjának első állomását az Omega, és fellép a húszéves Hooligans együttes is. A könnyűzenei előadók között lesz ByeAlex és a Slepp, a 30Y, Ferenczi György és a Rackajam, Rudán Joe akusztikus koncertet, Szalóki Ági gyermekkoncertet ad, valamint színpadra lép a Cimbaliband, illetve Zsikó Zoltán zenekara. A szüreti program része többek között az I. Kortárs Népművészeti Triennálé, amely szombaton nyílik a kulturális központban.

 

A borudvar ezúttal is a Béla király téren várja a közönséget, ahol idén negyvenkét kiállító, köztük két pálinkaház kínálja borait, párlatait.  A szomszédos tolnai borvidék három pincéje is jelen lesz elsősorban fehér borokkal, a szekszárdi résztvevők között pedig több kisebb pince és fiatal borász első ízben jelenik majd meg. A kínálatban lesznek új rozé borok, emellett hangsúlyosan szerepelnek az itallapokon a borvidék jellegzetes fajtái, a kékfrankos, kadarka és bikavér.

 

Részletes program és térkép a Szüreti Napok weboldalán található.

KultúraSzekszárdszüreti napok