2024.03.29, Péntek

Székely lakodalmast adnak elő a Bukovinai Találkozásokon

mti

2017.07.28. 08:05

Az augusztus 4-én kezdődő, háromnapos programban a bukovinai székely hagyományőrző csoportok mellett lengyel, ukrán és román együttesek működnek közre.

Hirdetés

Bukovinai székely lakodalmast adnak elő négy nemzetiség táncosai az idei Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet 28. alkalommal rendeznek meg Bonyhádon.


A népszokás bemutatása a fesztivál első napjának estéjén leánykéréssel és siratóval kezdődik, majd szombaton a vőlegény, majd a menyasszony búcsújával folytatódik; lesz templomi szertartás, és lakodalmi vacsorával zárul a program, amelyet minden helyszínen sok bukovinai székely népdal és tánc kísér.

A szokásokat Lőrincz Imre, Sebestyén Ádám és Gáspár Simon Antal leírásai, és bukovinai elbeszélések alapján idézik fel, és merítenek a már korábban Tevelen és Kakasdon előadott székely lakodalmasokból is - mondta Illés Tibor, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.
Az előadásban megjelenik a Bukovinára jellemző csuma menyasszony alakoskodó szokása, amikor a lányos háznál öregasszonynak öltöztetett álmenyasszonnyal "kínálják" a vőlegényt, a műsor része lesz az új asszony letakarása és keresése,  a templomi szertartáson eléneklik a Székely miatyánkot is.
A program látványos része lesz az esküvői menet nyoszolyókkal, vőfélyekkel és a násznéppel, a mise után a templom előtt is műsort adnak a hagyományőrző együttesek.

A fesztiválra összesen 600-700 táncost várnak; a határon belüli székely hagyományőrzőktől tizenhét csoport, a határon túli bukovinai székelyek közül az erdélyi csernakeresztúri és madéfalvai, illetve a szerbiai pancsovai együttes érkezik a találkozóra. A program résztvevői között lesznek a lengyelországi Zbylutów és Dragowina, a romániai Calafindesti, valamint az ukrajnai Csernovic bukovinai tánccsoportjai is.

A folklóreseményt, amelyen a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak, 1990 óta évente rendezik meg több helyszínen. Idén júniusban lengyelországi Jastrowie Pilában a marosludasi együttes képviselte a bukovinai székelyeket, július elején Csernovicben rendezték, a hónap utolsó hétvégéjén pedig a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), rendezik meg a találkozót.

A bonyhádi fesztivál nyitó napján a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban bemutatják a Magyarság Háza Szent László emlékévhez kapcsolódó kiállítását, amelyet Csibi Krisztina, a budapesti intézmény igazgatója ajánl a közönség figyelmébe.

KitekintőBonyhádBukovinai TalálkozásokSzékely lakodalmas

Ajánljuk még