2024.04.20, Szombat

Az őstölgyesről fotókiállítás nyílt Tolnán

tolna.hu

2016.11.15. 10:07

Kiélezett küzdelemben végül a második helyen értek célba a bogyiszlói „vándorló fák" Az Év Fája versenyen.

Hirdetés

 

A Bogyiszló Jövője Alapítvány a bogyiszlói östölgyest nevezte Az Év Fája országos megmérettetésre. (A mintegy százhektáros, nagyrészt még érintetlen kasztói területen található több száz éves kocsányos tölgyeket azért nevezik „vándorlóknak", mert a Duna szabályozása előtt még a Duna-Tisza közén álltak, a folyó rendezése után pedig a Dunántúlra kerültek.)

Az őstölgyes a 12 szereplős döntőben sokáig vezette a mezőnyt. Összesen 3107 internetes voks érkezett a tölgyekre. Az Év Fája végül a budapesti Jászai Mari tér legszebb platánja lett 3545 szavazattal, úgy, hogy a voksolás lezárása előtt két nappal még a vándorló fák álltak az első helyen.

Fotó: Mártonfai Dénes

Németh Ágnes, a Bogyiszló Jövője Alapítvány munkatársa elmondta, az első pillanatban még hidegzuhanyként érte őket a hír a 2. helyről, de később már őszintén tudtak örülni ennek az eredménynek. A fák megkapták az őket illető elismerést, az egész országban, sőt a határon kívül is megismerték őket. A hat hétig tartó verseny pedig igazi közösségteremtő eseménynek bizonyult. Sokakat sikerült a kezdeményezés mellé állítani, a falun kívülről is, hiszen Bogyiszló lakosságszámát is jóval meghaladó internetes voks érkezett. Az eredmény tehát széleskörű, példás összefogásnak köszönhető, amelyért persze sokat is kellett dolgozni.

Az alapítvány munkatársa szerint azért is fontos, hogy országos figyelmet kapott az őstölgyes, mert a fák pusztulóban vannak, fontos lenne, hogy országos védelem alá kerüljön a terület. Ezt megszerezni ugyanakkor meglehetősen nehéz, de mindent megtesznek ennek érdekében. Az alapítvány többek között ezért is csatlakozott nemrég a Magyarországi Éghajlat Szövetség Világfák programjába is, amelynek során három kocsányos tölgy csemetét ültettek el a kasztói területen, az öreg fák közelében.

A bogyiszlói őstölgyesről fotókiállítás is nyílt Tolnán, a MAG-Házban. A tárlaton a Bogyiszlón élő Ádám Szabolcs amatőr fotós képei láthatók a kasztói területről, annak élővilágáról.

A november 29-ig látható kiállítást Németh Ágnes nyitotta meg, Pakulár Erika pedig Bódai-Soós Judit, bogyiszlói származású tollforgató, a Bogyiszlói őstölgyes című, Az Év Fája kampányra írt versét adta elő.

KitekintőTolnabogyiszlóAz Év Fájaőstölgyes