2024.03.28, Csütörtök

Tolna megyei az ötvenezredik látogatója a gyulai kastély különleges kiállításának

MTI

2016.10.05. 11:24

Az eljegyzését ünnepelte a fiatal pár Gyulán.

Hirdetés

Március 18-i nyitása óta ötvenezren tekintették meg a gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontot. Az MTI-nek nyilatkozó városvezető és ügyvezető igazgató elárulta: titkon számítottak erre az eredményre, de azt hitték, év végére érik el ezt a számot.

Görgényi Ernő polgármester elmondta: amikor a kastély felújításához támogatást igényeltek, az üzemeltetési koncepcióban azt írták, hogy 2016-ban 50 ezer látogató érkezése várható a kastélyba, tehát lehet fenntartható módon üzemeltetni a kiállítóhelyet. - Úgyhogy számítottunk erre, de azért nagyon jó érzés és rendkívül elégedettek vagyunk, hogy az élet visszaigazolta ezt a becslést - fogalmazott.
    

Hozzátette: a gyulai vendégéjszaka-szám 2012 óta folyamatosan nő, a gyulai várat tavaly 68 ezren tekintették meg, holott az már 2005 óta tart nyitva.

- Ha a várba tíz év után is ennyi látogatót lehet becsalogatni, akkor bízunk abban, hogy ez a kastély esetében is így lesz - mondta. Véleménye szerint megfelelő marketinggel és az időszakos kiállításokban rejlő lehetőségekkel nemcsak megőrizni, hanem növelni is lehet a látogatószámot.
    
- A csapat profi, a marketing egyedi stratégián alapul, a diplomás tárlatvezetőket egy komoly felkészülési időszak végén választották ki, akik különféle stílusban képesek a felnőttekhez, az óvodás csoportokhoz vagy például a szintén nagy létszámban érkező fogyatékos látogatókhoz viszonyulni - ezt már Dombi Ildikó, a kastélyt üzemeltető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeumok Nonprofit Kft. ügyvezetője tette hozzá.

A ma látogatható kiállításoktól eltérően nem csak a főúri életforma ismerhető meg az országban egyedülálló interaktív eszközök segítségével, hanem az egykori kastély életét „láthatatlan motorként” működtető cselédség mindennapjaiba is betekintést nyerhetünk, sőt, magunk is kipróbálhatjuk, milyen teendőik voltak…
 

Szeretnék az iskolás korosztályt még inkább elérni, rendhagyó történelemórákra még nagyobb számban becsalogatni őket a kastélyba. Emellett a közeljövőben terveznek egy levelezős játékot elindítani, amely reményeik szerint még tovább fokozza az érdeklődést a kiállítás iránt. 
    

Az Almásy-kastély Látogatóközpontban kedden adták át az ötvenezredik látogatónak és párjának - egy Tolna megyéből érkezett, a hétvégi eljegyzését ünneplő fiatal párnak - az ajándékcsomagot, egy hosszú hétvégére szóló ingyenes üdülési lehetőséget a városban.

KitekintőGyulaAlmássy-kastély

Ajánljuk még