2024.03.28, Csütörtök
Ezeket az intézkedéseket hozta a bonyhádi önkormányzat a koronavírussal kapcsolatban
Illusztráció (pixabay.com)

Ezeket az intézkedéseket hozta a bonyhádi önkormányzat a koronavírussal kapcsolatban

bonyhad.hu

2020.03.18. 13:25

A lakosság mindennapi életét gyökeresen érintő lépéseket vezetett be az önkormányzat a lakosok védelme, és a koronavírus-járvány megfékezése céljából.

Hirdetés

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását szolgáló, az elmúlt napokban hozott legfontosabb döntések és információk összegzése, amelyről Bonyhád önkormányzata határozott:
 

1. Tisztelettel kérünk valamennyi bonyhádi lakost, hogy csak a legszükségesebb esetben – élelmiszer, gyógyszer vásárlás esetén – hagyják el otthonukat!

2. Az önkormányzat és az egészségügyben dolgozók fokozottan kérik az időseket, illetve minden veszélyeztetett csoportba tartozó, meglévő alapbetegséggel küzdő (cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri megbetegedések, autoimmun betegség, daganatos megbetegedés) polgárt, hogy az egészsége megőrzése érdekében kerülje a közösségben való tartózkodást (bevásárlás, orvoslátogatás, utazás). Kérje meg kevésbé veszélyeztetett rokonait, ismerőseit, szomszédait a szükséges tevékenységek (gyógyszer kiváltása, vagy bevásárlás) elvégzésére.
3. A Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet március 17-től felfüggesztette valamennyi szakrendelő működését. Az előjegyzett betegeket igyekeztek kiértesíteni. A 24 órás sebészeti készenléti ellátást kizárólag sürgős esetekben vegyék igénybe. A sebészeti ellátásra érkezők a főportán jelentkezzenek, ezt követően nyitják ki számukra a főbejáratot. A szakrendelő intézet parkolója zárva van, sérültek, akut sebészeti-traumatológiai ellátásra szoruló betegek a portás segítségével tudnak behajtani.
4. A veszélyhelyzet elrendelését követően, bárki kiválthatja hozzátartozója, barátja, ismerőse gyógyszereit. A gyógyszer kiadását felírási igazolás és meghatalmazás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki közli a beteg TAJ-számát, és saját személyazonosító adatait is hitelt érdemlően igazolja.
5. Javasoljuk a kisgyermekes szülőknek, hogy csoportos formában kerüljék a közösségi játszó- és egyéb tereket.
6. Valamennyi oktatási-nevelési intézmény, bölcsőde határozatlan időre bezárt. A gyermekek étkeztetését – igény esetén – az önkormányzat biztosítja. Amennyiben gyermekétkeztetési igény merül fel, a Gazdasági Ellátó Szervezet alábbi telefonszámain jelezhetik a szülők, hozzátartozók: 06/74500-225, vagy 06/74-500-207.
7. A Bonyhádi Közös Önkormányzati Hivatalnál elsősorban telefonon és elektronikusan intézzék ügyeiket, személyes ügyfélfogadásra kedden 08:00-10:00 és csütörtökön 14:00-16:00 van lehetőség. Az elektronikus ügyintézésre vonatkozó részletes információk megtalálhatók a www.bonyhad.hu weboldalon.
8. Kérjük a készpénzfizetés mellőzését! Lehetőség van az adók, díjak, illetékek elektronikus úton történő rendezésére. Ehhez az önkormányzat e-ügyintézés (http://www.bonyhad.hu/e_onkormanyzat) weboldalán az érintett önkormányzat kiválasztását követően a bal oldali menüsorban található „Adók, díjak, illetékek befizetése” menüre kell kattintani, és követni az utasításokat.
9. A Gondozási Központban március 16-tól szünetel a nappali ellátás, aki igényli, annak házi gondozást, illetve szociális étkeztetést biztosítanak házhoz szállítással. Az Idősek Otthonában látogatási tilalom van.
10. A Piac március 17-től határozatlan időre bezárt.
11. A Mezőföldvíz Kft., a Dél-Kom Nkft., az E.ON Kft. közleménye szerint a személyes ügyfélszolgálatuk március 16. napjától visszavonásig zárva van. Ez idő alatt is fogadnak megkereséseket telefonon, valamint postai és elektronikus úton.
12. A BONYCOM Nkft. és a Fűtőmű Kft. a személyes helyett az elektronikus ügyintézésre kéri a lakosságot.
13. A Vörösmarty Mihály Művelődési Központ bezárt, az intézmény által szervezett programok, valamint az ott működő civil szervezeket, klubok foglalkozásai is elmaradnak határozatlan ideig.
14. Bezárt a Városi Sportcsarnok és a tanuszoda.
15. Bezárt a Solymár Imre Városi Könyvtár és a Völgységi Múzeum.
16. Az önkormányzat azzal a kéréssel fordul az élelmiszer forgalmazó vállalkozások felé, hogy fontolják meg – futárszolgálattal, vagy egyéb módon – a vásárolt árucikkek kiszállításának lehetőségét.
17. A bonyhádi éttermek egy része bezárt, illetve ideiglenesen kiszállítással látja el vendégeit. A szórakozóhelyek, fitnesztermek üzemeltetőit arra kéri az önkormányzat, hogy – a vírus terjedésének csökkentése érdekében – fontolják meg a nyitvatartási idő korlátozását vagy a teljes bezárás lehetőségét.
18. A Magyar Posta Zrt. bevezette, hogy csak annyi ügyfél tartózkodhat az ügyféltérben, ahány kiszolgáló pult működik, a többi várakozót kérik, hogy a bejárat előtt várjon, egymástól legalább 1 méteres távolságot tartva. A küldemények kézbesítése, valamint a postai kifizetések, például a nyugdíj és a családtámogatások, kézbesítése folyamatos.
19. Továbbra is javasoljuk a rendszeres kézmosást, a szokásos üdvözlési formák kerülését, valamint a zárt térben való tömeges tartózkodás mellőzését.
20. Az önkormányzat kéri a lakosságot, hogy a közterületi dohányzást igyekezzenek mellőzni, illetve a cigaretta csikkeket zárt szeméttárolókba dobják. Mindezen felül ügyeljünk fokozottan a szemetesek zárva tartására, mivel guberálás esetén fertőző anyagok – például használt zsebkendő – kerülhet a közterületre.
21. A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján számos, az új koronavírus megbetegedés megelőzésével kapcsolatos szakmai segédletet talál (www.nnk.gov.hu), továbbá hasznos tájékoztató anyagok érhetők el a koronavirus.gov.hu internetes oldalon. Információs vonalak: 0680/277-455, vagy 0680/277-456.

Helyi hírekBonyhádkoronavírusintézkedési terv