2024.03.28, Csütörtök

Tamásiban jártak a wülknitzi tűzoltók

Dubóczki Balázs, infotamasi.hu

2017.06.09. 09:30

A látogatásról, és a baráti találkozó létrejöttének különleges történetéről Dubóczki Balázs, a Tamási Önkormányzati Tűzoltók parancsnoka mesélt az infotamasi.hu oldalának.

Hirdetés

Klaus Loß, a Wülknitzi Tűzoltó Egyesület tiszteletbeli parancsnoka 1999-ben Tamásiban nyaralt. Ebben az időszakban éppen egy súlyos árvízi helyzet alakult ki a Koppány vízgyűjtő területén lezúduló nagy mennyiségű csapadék miatt. Az árvíz elleni védekezésben résztvevő tamási tűzoltók megfeszített munkáját látva a parancsnok megkereste a tűzoltóságot, majd 2000-ben egy együttműködési megállapodás kötettett a két tűzoltóság között, miszerint egyik évben Tamásiban, következő évben Wülknitzben találkoznak majd. Az első baráti találkozóra 2001-ben került sor, ettől kezdve minden páros évben a németországi Wülknitz településre látogatnak a tamási tűzoltók, a páratlan években pedig a wülknitziek jönnek Tamásiba.

A díszvacsorát megelőzően Dubóczki Balázs, a Tamási Önkormányzati Tűzoltóság Parancsnoka köszöntötte a wülknitzi tűzoltókat, majd pár szóban visszaemlékezett az elmúlt időszak eseményeire, a tűzoltóság életében történt fontosabb történésekre. A parancsnok beszédét követően Tamási Város képviseletében Lakatos Sándor alpolgármester mondta el köszöntőjét, melyben kihangsúlyozta, öröm látni, hogy ilyen hosszú ideje tart ez a szoros barátság a wülknitzi tűzoltókkal, valamint, hogy a rendezvényen nem csak a tűzoltók, hanem azok családtagjai is részt vesznek. Az alpolgármester további sok erőt, egészséget és minél kevesebb munkát kívánt a tűzoltóknak. A köszöntőt követően a Wülknitzi Tűzoltó Egyesület tiszteletbeli parancsnoka, Klaus Loß emlékezett vissza a barátság létrejöttére, majd a korábbi évek találkozóira. Beszédében elmondta, nagy öröm számukra, hogy újra itt lehetnek Tamásiban, újra találkozhatnak az itteni kollégákkal, akiket jövőre szeretettel várnak majd Wülknitzben. Ezt követően Egbert Knakowski, a Wülknitzi Tűzoltó Egyesület parancsnoka ajándékot adott át a Tamási Tűzoltóságnak, a Tamási Önkormányzati Tűzoltóság parancsnoka, Dubóczki Balázs pedig a Wülknitzi Tűzoltó Egyesületnek. Az ajándékok átadása után Berkes Béla, a Tamási Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnoka is megtartotta köszöntőjét. A baráti találkozó négy napjában szakmai, valamint kulturális programokon vettek részt a wülknitzi tűzoltók. Megtekintették Kalocsa látnivalóit, meglátogatták a Kalocsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságot is. A környező településeken rendezett gyermeknapi tűzoltó bemutatókon is részt vettek, majd a tartalmas itt töltött napok után, élményekkel gazdagon indultak haza.

 

Forrás: Dubóczki Balázs, infotamasi.hu

Helyi hírektűzoltóságTamásitalálkozówülknitz